London traži sankcije UN Siriji

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London traži sankcije UN Siriji

Njujork -- Velika Britanija je ocenila da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da uvede sankcije Siriji zbog izveštaja UN o hemijskom napadu.

U tom izveštaju, eksperti UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) su naveli da je vlada Bašara el-Asada odgovorna za napad u kome je u aprilu stradalo više od 80 ljudi.

Skupljeni dokazi su u skladu sa "najverovatnijim scenariom" da je sarin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio u bombi bačenoj iz aviona, navodi se u izveštaju, i da je "izvesno da je sirijski režim odgovoran za napad na Kan Šejkun". SAD, Francuska i Velika Britanija su od početka optuživale Damask za taj napad, što sirijska vlada odbacuje.

"Snažan međunarodni odgovor je ključan da bi se pozvali na odgovornost odgovorni za napad na Kan Šejkun. Sada je na Savetu bezbednosti da deluje u skladu sa zaključcima i donese pravdu", rekao je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft.

On je dodao da London razgovara sa Vašingtonom o rezoluciji o sankcijama Siriji.

Ta rezolucija bi najverovatnije bila blokirana vetom Rusije, koja podržava sirijsku vladu. Moskva je danas ocenila da izveštaj sadrži "brojne protivrečnosti, logičke nepostojanosti i korišćenje sumnjivih i nepotvrđenih dokaza".

Rusija tvrdi da je sarin pronađen u Kan Šejkunu posledica eksplozije granate na zemlji a ne sirijskog vazdušnog napada.

Sirijska vlada odbacila je izveštaj UN u kome se navodi da je Asadova vlada odgovorna za smrtonosni napad gasom sarin na grad Kan Šeikun u aprilu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.