London bi da naftom privoli Škotsku

Izvor: B92, 24.Feb.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London bi da naftom privoli Škotsku

London -- Britanska vlada obećeva da će olakšati proces izvlačenja gasa i nafte iz Severnog mora, kako bi ubedila Škotsku da ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanske vlasti saopštile su da će odmah osnovati novi regulatorni organ, da će u naredne dve decenije sprovesti reforme u vrednosti od 200 milijardi funti (330 milijardi dolara), kao i da će omogućiti industriji da poveća proizvodnju za tri do četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milijarde barela nafte, prenosi Rojters.

U prvom izveštaju o britanskom naftnom sektoru za poslednje dve decenije, navodi se da je za Britaniju važno da naftne i gasne kompanije pokrivaju deo troškova novog regulatornog organa, s ciljem podsticanja saradnje u tom sektoru i hvatanja u koštac sa smanjenom proizvodnjom.

Prema ocenama Ijana Vuda, kreatora tog izveštaja, oko 24 milijarde barela nafte se u ovom trenutku možda nalazi ispod britanskog dela Severnog mora, ali je Vud takođe upozorio da bez povećane saradnje zasigurno sledi dalji pad proizvodnje.

Proizvodnja nafte i gasa u Britaniji je potonula za skoro dve trećine od svog vrhunca sa početka ovog veka, zbog čega je britanska vlada izgubila više milijardi funti u poreskim prihodima.

Britanski premijer, Dejvid Kameron, posetio je danas BP ETAP naftnu platformu, udaljenu 217 kilometara od istočne obale Škotske, i tom prilikom obećao da će Britanija nastaviti da investira u naftnu industriju koja je od vitalnog značaja za zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.