London: Parlament je zvanično raspušten - šta se dešava narednih 25 dana?

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Parlament je zvanično raspušten - šta se dešava narednih 25 dana?

London -- Parlament Ujedinjenog Kraljevstva zvanično je raspušten u utorak u ponoć. Sledećih 25 dana UK će biti bez zakonodavne vlasti, prenosi Sputnjik.

Vlada će raditi po specijalnom planu, a premijer Boris Džonson u utorak ujutru bio je kod kraljice Elizabete, gde se, prema navodima medija, zadržao 25 minuta. Detalji razgovora još nisu poznati.

Šta će se dešavati narednih 25 dana? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Premijer Boris Džonson najavio je prevremene izbore u slučaju da probije poslednji rok za postizanje dogovora o Bregzitu.

Nakon glasanja u parlamentu, Bregzit je s 31. oktobra pomeren na 31. januar 2020.

Kako Parlament u Ujedinjenom Kraljevstvu ima tradiciju dugu tri veka, i pravila po kojima se postupa odavno su utemeljena, piše Sputnjik.

Po važećem zakonu, Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ide na generalne izbore na svakih pet godina kada bira potpuno nov sastav parlamenta.

Ovi izbori predviđeni su za 2022. godinu. Zbog zastoja Bregzita i svh problema oko tog postupka, izglasano je da se ovi izbori održe 29. decembra.

Sledećih 25 dana poslaničke klupe će biti prazne.

Kako piše na sajtu Parlamenta UK, raspuštanje se događa 25 dana pre opštih izbora, uvek u ponoć.

Kraj parlamentarne sednice naziva se "prorogacijom", rečju koja je upala u središte pažnje nakon Džonsonovog neuspešnog pokušaja da razreši parlament u avgustu.

Kada se proglasi raspuštanje, svi članovi Predstavničkog doma moraju napustiti svoja mesta, svi poslovi u Domu prestaju, a poslanici prestaju da predstavljaju svoje izborne jedinice.

Bivši poslanici koji traže ponovni izbor u naredni parlament ponovo moraju da budu kandidati.

Predsedavajući Doma prestaje da bude i poslanik, ali zadržava odgovornost za upravljanje domom zajednice do održavanja izbora.

Obično se izabere novi predsednik zajedno s ostatkom doma, ali ove godine predsednik je izabran prerano, jer je Džon Bercov - čovek poznat po pozivu zaštitnog znaka „naredba!“, 9. septembra najavio ostavku i napustio je kancelarija 4. novembra.

Lindsi Hoili izabrana je za novu predsjednicu istog dana.

Članovi Predstavničkog doma imaju dozvolu da uđu u prostorije Parlamenta na nekoliko dana kako bi očistili svoje kancelarije, kaže se u podnesku.

Kako je naveo Sputnjik, za razliku od članova Predstavničkog doma, lordovi se ne biraju, već se imenuju, zadržavajući svoj položaj u Domu.

Bez obzira na to, svi poslovi u Domu lordova završavaju se nakon raspuštanja parlamenta, iako je lordovima prisustvo dozvoljeno u prostorima Parlamenta između zasedanja Parlamenta.

Raspuštanje parlamenta ne uklanja ministre iz njihovih kancelarija, jer je ministarska titula nezavisna od poslanika, kaže se u memorandumu.

Jedina razlika je u tome što ministri koji su takođe bili poslanici više ne mogu koristiti “poslanik” kao "titulu".

Shodno tome, celokupna vlada u Velikoj Britaniji nastavlja da se ponaša kao ranije.

Period između raspuštanja parlamenta i izbora novog poznat je kao "period osetljivosti".

U ovom periodu od ministara se očekuje da "poštuju diskreciono pravo" pri najavi novih inicijativa, posebno dugoročnih.

To ih ne sprečava da učestvuju u kampanji kao članovi svojih stranaka.

Vladini državni službenici izdaju opštu smernicu za izbor - dugačak dokument koji sadrži pravila ponašanja tokom perioda od 25 dana pre izbora.

U ovom periodu vladinom osoblju je u velikoj meri zabranjeno da radi bilo šta što bi se smatralo podrškom bilo kojoj političkoj stranci ili učiniti bilo šta što bi rezultiralo političkom kontroverzom.

U dokumentu se veliki naglasak stavlja na principe nepristrasnosti i objektivnosti.

To se odnosi i na službene društvene medije i blogove. Trebalo bi ažuriratu samo društvene medije koji pružaju korisne, činjenične podatke, poput kašnjenja u transportu, dok treba zadržati sve što se može shvatiti kao komentar na politiku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.