Ljudska strana Stivena Hokinga

Izvor: Art-anima.com, 22.Jan.2012, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska strana Stivena Hokinga

Univerzitetski smetenjak, ekspolozivni mladi istraživač, porodičan čovek. To je strana astrofizičara Stivena Hokinga koju verovatno malo ljudi zna.
Nova izložba o ovom naučniku je otvorena juče u londonskom Muzeju nauke sa nadom da će pokazati ljudsku stranu poznatog naučnika na osnovu Hokingovih predmeta, pisama iz njegove arhive i fotografija iz njegove porodične kolekcije koje oslikavaju intimni portret najpoznatijeg živog teoretičara fizike.
"Postoji prilično stereotipna >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << slika koju imamo o Hokingu u invalidskim kolicima ispred polja zvezda koji govori nešto ozbiljno o univerzumu", rekla je AP- kustoskinja muzeja Alison Bojl. "Postoji mnogo više o njemu od toga".
Hoking (70) je prvi put skrenuo pažnju šire javnosti 1988. godine knjigom "Kratka istorija vremena", u kojoj je pojednostavljenim jezikom objasnio funkcionisanje univerzuma, a knjiga je prodata u više od 10 miliona kopija širom sveta.
On je u 21. godini oboleo od neizlečive degerativne bolesti poznate kao Lu Gerigova bolest, koja ga je ostavila gotovo celog paralizovanog i zavisnog od glasovnog sintisajzera i kompjutera kojim komunicira.
Većina fotografija stavljenih na zid sobe u kojoj se održava izložba u Muzeju nauke vraćaju u vreme pre nego što je naučnik postao vezan za svoja kolica i kompjuter putem koga komunicira.
Na fotografijama je prikazan Hoking u mladosti naslonjen na svoj bicikl na snežnom putu i kao malo stariji student osnovnih studija na Univerzitetu Oksford. Na ostalim slikama je on sa sa svojom decom kako se smeši dok ona diraju njegov kompjuter ili trče po dvorištu. Tu su i njegove istraživačke beleške, žvrljotine, rukom pisani dijagrami, kao i neke od njegovih najpoznatijih teorema.
Izložba u Muzeju nauke je skromna i neki materijal kao što su stare kopije Hokingove ''Kratke istorije vremena'' i nekoliko nagrada možda neće zainteresovati toliko posetioce. Međutim artefakti uključujući retkoviđen portret naučnika iz 1978. godine koga je naslikao Dejvid Hokni privući će obožavatelje, kako kustoskinja Bojl kaže ''našeg najvoljenijeg naučnika''.
Izložba će trajati do 9. aprila.
(Tanjug / Glas javnosti)
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.