LONDON UVODI NOVI ZAKON: Britanci kreću u krstaški rat protiv neprijateljskih zemalja

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2021, 08:55

LONDON UVODI NOVI ZAKON: Britanci kreću u "krstaški rat" protiv "neprijateljskih zemalja"

Džonson najavio velike promene

Vlada Velike Britanije planira da usvoji novi zakon, po kojem će sva lica, koja u toj zemlji rade za strane vlade, morati da se registruju. Na ovaj način vlada planira da zaštititi Veliku Britaniju od "neprijateljskih zemalja", kao što su Rusija ili Kina, piše "Tajms".

Prema podacima lista, premijer Velike Britanije Boris Džonson objaviće o uvođenju novog zakona tokom kraljičinog obraćanja koje je planirano za 11. maj. On namerava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da traži uvođenje novih pravila zbog porasta zabrinutosti delovanjima Moskve i Pekinga.

Nov zakon će omogućiti da se proširi postojeći zakon o krivičnom gonjenju i deportaciji stranih špijuna, koji ugrožavaju nacionalne interese Velike Britanije. U skladu sa tim, odbijanje obavezne registracije će se smatrati krivičnim delom.

Koncepcija registracije stranaca je zasnovana na analogičnoj šemi, koja je aktuelna u SAD, a podrazumeva da su strani agenti obavezni da se registruju u Ministarstvu pravde, kao i da periodično dostavljaju izveštaje. Zakon se odnosi na sve, koji predstavljaju interese drugih zemalja, uključujući i konsultante, novinare i eksperte za odnose sa javnošću.

Vlada Velike Britanije planira da revidira i zakon o državnoj tajni i da unese neke promene, koje bi omogućile njegovu primenu i na strance, koji pokušavaju da potkopaju nacionalne interese Velike Britanije iz inostranstva, uključujući sajber kriminalce koji rade za druge države. Trenutno se ovaj zakon odnosi samo na britanske državljane koji su u inostranstvu.

Pored toga, plan je da se promene termini u zakonu, koje mnogi članovi vlade smatraju zastarelim. Sada se nezakonitom radnjom smatra krađa "šema, planova, modela koji mogu biti direktno ili indirektno korisni za neprijatelja". Vlada takođe planira da ovu formulaciju zameni "dokumentom, informacijom ili nečim drugim", što bi moglo biti korisno "stranim državama".

Ranije je britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo, da iza sajber napada protiv kompanije "Solar vinds" stoji Spoljnoobaveštajna služba Rusije. London je takođe izjavio da Rusija ostaje najozbiljnija pretnja britanskoj nacionalnoj i kolektivnoj bezbednosti. Prošle nedelje je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin pozvan u Forin ofis u vezi sa "neprijateljskim ponašanjem" Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je naglasio nevinost Moskve za sajber napade. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je da su američke optužbe za umešanost Rusije u masovni hakerski napad na američke savezne agencije neutemeljene.

Rusija je više puta opovrgla optužbe za pokušaje uticaja na demokratske procese u različitim zemljama, a Peskov ih je nazvao "apsolutno neosnovanim". Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, govoreći o navodnom ruskom mešanju u izbore u različitim zemljama, rekao je da za to nema nikakvih dokaza.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.