Kuda su otišle kiparske pare?

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuda su otišle kiparske pare?

28.03.2013. -

Stotine miliona evra prebačeno je sa Kipra preko predstavništva kiparskih banaka u Londonu i Moskvi, saopštava agencija ITAR-TAS pozivajući se na grčku televiziju Mega.

Prema podacima Mege, na Kipru se čuje oštra kritika na račun Panikosa Dimitriadisa koji upravlja Centralnom bankom Kipra i koji je za vreme krize dozvolio da nastave rad filijale Banke Kipra i Kiparske narodne banke u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Londonu, tako da je postalo moguće skidanje velikih suma sa računa u kiparskim bankama u britanskoj prestonici, kao i preko jedne ruske banke u Moskvi.

Dok su trajali pregovori između kiparske vlade i evropljana i bila uvedena ograničenja na skidanje sredstava na Kipru, skinute su stotine miliona evra preko odeljenja kiparskih banaka u inostranstvu, saopštava televizija.

Po rečima televizijskog kanala, direktor Centralne banke Kipra Panikos Dimitriadis nalazi se sada na nišanu političkog rukovodstva ostrva zbog postupanja za vreme krize i čuju se zahtevi da se on smeni.

Mega saopštava da se u rukama predsednika parlamenta Kipra Janakisa Omirua sada nalazi spisak poslednjih operacija kiparskih banaka koje su izvedene dok je Evrogrupa donosila odluku o „šišanju“ depozita.

Sa svoje strane, kako je saopštio danas kiparski list Filelefteros, pojavili su se podaci o velikoj krađi sredstava iz Kiparske narodne banke i skandalu oko prebacivanja milijardi evra sa Kipra u Grčku.

Na zasedanje su bili hitno pozvani predsednik parlamenta Janakis Omiru i generalni tužilac Petros Kliridis koji je obavezao članove upravljačkog saveta Kiparske Narodne banke da predstave ove podatke parlamentu. Zatim Omiru je zajedno sa pralamentarcima i generalnim tužiocem rešio da uvrsti podatke koji su bili predstavljeni u kategoriju poverljivo i da ih čuva u zgradi parlamenta u kojoj se preduzimaju pojačane mere bezbednosti, ističe Filelefteros.

Ako se ispostavi da je u kiparskim bankama sada ostalo manje novca nego ranije, planirani procenat vanrednog poreza na preostale depozite će se uvećati. Ministar finansija Kipra Mihalis Saris, koji je ranije objavio da je moguće da se otpiše 30-40% od velikih uloga u Banci Kipra, danas je izjavio u programu kiparskog kanala RIK da ne isključuje da će „šišanje“ uloga iznad 100 000 evra u Banci Kipra iznositi 50%, a u Kiparskoj narodnoj banci 80%.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva,   Grčka

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.