Kraljevski nakit napravljen od najvećeg dijamanta na svetu izložen u Londonu

Izvor: Blic, 17.Maj.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevski nakit napravljen od najvećeg dijamanta na svetu izložen u Londonu

Komadi nakita, napravljenog od najvećeg dijamantskog kamena ikad pronađenog, čuvenog “Kulinana”, biće po prvi put izloženi zajedno. Dva najveća dela legendarnog dijamanta ugrađena su u krunu i skiptar koje je kraljica Elizabeta nosila na Krunisanju

Ova jedinstvena izložba nakita koji je nosila kraljica Elizabeta Druga u proteklih šest decenija vladavine, priređuje se u Bakingemskoj palati povodom dijamantskog jubileja kraljice Elizabete.

Kraljica Elizabeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa krunom i skiptrom na krunisanju 1953. godine

Nakon pronalaska kamena teškog 3.106 karata u blizini Pretorije u Južnoj Africi, "Kulinan” je dve godine predstavljao svetsko čudo, jer se ispostavilo da je tri puta veći od bilo kog do tada pronađenog dijamanta.

Bilo je teško pronaći kupca jer se sumnjalo da ovako veliki dijamant uopšte može biti obrađen.

Ogrlica i minđuše koje je kraljica nosila na krunisanju

Kulinan, nazvan po vlasniku rudnika u kome je pronađen, Tomu Kulinanu, bio je izuzetan i zbog svoje plavo-bele boje i čistoće.

Broš u obliku kruške od 94.4 karata je treći po veličini izrezan iz legendarnog dijamanta

Kamen, poveren proslavljenoj kompaniji za brušenje dijamanata iz Amsterdama "IJ Ašer”, bilo je teško izbrusiti u jedan dragi kamen pa je sečenje bilo neophodno.

Ćetvrti po veličini dijamant dobijen iz Kulinana nalazi se na ovoj ogrlici, koju je tadašnja princeza Elizabeta dobila na poklon od vlade Južne Afrike

Pri prvom pokušaju noža, u februaru 1908. godine, dijamant je ostao u jednom komadu, a nož se polomio. Ali, rezanje je uspelo iz drugog pokušaja.

Broševi takođe izrađeni iz Kulinana, po narudžbini kraljice Meri iz 1911. godine

Posle osam meseci brušenja i poliranja, dobijeno je devet komada, 96 malih brilijanata i devet karata nepoliranih delova. Ukupna težina dragulja izbrušenih od "kulinana” bila je 1.055,8 karata.

Prva dva komada završila su u kraljevskom skiptru i kruni. Najveći, Velika zvezda Afrike postavljen je u skiptar, dok je Druga zvezda Afrike završila u kruni Britanske imperije.

Kruna koju je kraljica Elizabeta nosila na proslavi dijamantskog jubileja

Od ostalih sedam komada napravljen je nakit - broš Kulinan III težine 94,4 karata i Kulinan IV (63,3 karata); broš u obliku srca Kulinan V od 18,8 karata, ogrlica "Delhi Durbar” sa Kulinanom VII kao priveskom, treći broš od Kulinana VI i Kulinana VIII i prsten od platine sa najmanjim kamenom, 4,4-karatnim Kulinanom IX.

Tijara "The Girls of Great Britain"

Eksperti kažu da je nemoguće izračunati vrednost "Kulinana” budući da do sada nije pronađen dragulj takve veličine, čistoće i boje. Takođe nije moguće proceniti ni nakit urađen od njega, uzimajući u obzir i činjenicu da pripada kraljevskoj porodici.

Vrednost bi se mogla izračunati okvirno, ako se zna da karat dijamanta težine 250 karata, koji se trenutno prodaje, košta 500.000 funti. To bi značilo da broš izrađen od Kulinana III i IV vredi 78 miliona funti.



Sudbina Kulinana

Kada je pronađen, Kulinan je u sirovom stanju bio težak 3.106 karata. Bio je toliko veliki da su pronalazači mislili da je u pitanju kristal, pa su ga bacili.

Međutim, kada su shvatili koliko bi bio vredan da je dijamant, pronašli su ga, a premijer Južnoafričke Republike predložio da je da vlada kupi Kulinan i pokloni kralju Edvardu Sedmom. Neobrađeni kamen je u pratnji policije prebačen u Norfolk, gde je kralj slavio svoj 66. rođendan.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kontroverzni gosti na proslavi kraljičinog jubileja

Izvor: Blic, 18.Maj.2012, 15:05

Povodom 60 godina vladavine britanske kraljice Elizabete II danas će u zamku Vindzor biti priređen svečani ručak, a potom i banket u Bakingemskoj palati. ..Međutim, kao i većina velikih proslava i ova izaziva određene kontroverze, pa pojedini borci za ljudska prava osuđuju kraljicu što poziva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.