Koncert Cigana Ivanovića na Svetski dan Roma

Izvor: B92, 08.Apr.2014, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert Cigana Ivanovića na Svetski dan Roma

Na Svetski dan Roma, večeras će u Sava Centru posle 30 godina u Beogradu nastupiti jedan od napoznatijih bendova i živih legendi ruske ciganske muzike "Cigani Ivanovići" (Les Tziganes Ivanovitch).

Cigani Ivanovići, grupe Ođila i Amaro Del održaće koncert simboličnog naziva "Đelem, đelem" povodom Svetskog dana Roma koji se obeležava od 1971.godine, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Roma.

Naziv koncerta izabran je prema najpoznatijoj romskoj pesmi i međunarodnoj himni romskog naroda za koju je tekst napisao otac Cigana Ivanovića (Petra i Slobodana), Žarko Jovanović, poznat i pod umetničkom imenu Jagdino koje u prevodu znači "vatreni".

Pesma je nastala 1949. godine i govori o poniženjima koje su Romi pretrpeli tokom Drugog svetskog rata.

Originalni naziv pesme je bio "Opre Roma" ("€žDižite se Romi"). Melodija je preuzeta od ljubavne pesme srpskih Roma koja je postala svetski poznata tokom šezdesetih godina preko filma "Skupljači perja" reditelja Aleksandra Petrovića.

Šezdesetih godina prošlog veka Žarko odlazi sa porodicom za Pariz a sinovi Petar i Slobodan postaju vodeći tandem u kabareima i restoranima u Parizu, stiču veliku popularnost u Francuskoj a zatim i na prostoru bivše Jugoslavije.

Danas grupu vodi Petar sa suprugom Tatianom i sinovima, "Cigani Ivanovići"€œ nastupaju u brojnim muzičkim dvoranama i festivalima u svetu a posle 30 godina večeras će ponovo svirati u Beogradu.

Na koncertu će nastupiti i grupa "Ođila"€œ nastala 1983. godine i koja se nakon duže pauze vratila na muzičku scenu 2007.godine. Grupa izvodi rusku cigansku muziku oslanjajući se na tradiciju Teatra Romen iz Moskve i muziku iz filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver".

Romsku muziku za Svetski dan Roma na koncertu će izvoditi i "Amaro Del"€œ, bend osnovan 1988. godine u Beogradu koji od početka skuplja i izvodi tradicionalnu muziku romskih grupa iz Evrope i sveta.

Ansabl sarađuje sa brojim etnomuzikolozima, a neki od članova su odlazili i na teren kako bi snimali Rome dok izvode svoju tradicionalnu muziku. Amaro Del izvodi muziku Roma iz Mađarske, Rumunije, Srbije, Rusije, Poljske, Indije, Azerbejdžana, Francuske, Moldavije.

Koncert će pratiti izložba fotografija Tijane Pakić-Feterman, serija portreta devojaka i devojčica iz romskih naselja u Beogradu i okolini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koncert "Đelem, đelem" izvođača ruske romske muzike

Izvor: Danas, 09.Apr.2014, 01:23

Koncert čuvenih izvođača ruske ciganske muzike, "Cigana Ivanovića", grupa "Ođila" i "Amaro Del" biće održan večeras u 20.30 u Sava centru. Simboličan naziv koncerta "Đelem, Đelem" izabran je po najpoznatijoj romskoj pesmi i međunarodnoj himni romskog naroda. Tekst ove čuvene pesme napisao...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.