Komunistički robovlasnici iz Londona: Obožavali Mao Cedunga i verovali u najezdu Crvene armije

Izvor: Blic, 26.Nov.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunistički robovlasnici iz Londona: Obožavali Mao Cedunga i verovali u najezdu Crvene armije

Bračni par koji je osumnjičen da je u južnom Londonu 30 godina držao tri žene u zatočeništvu, predvodio je malu komunističku sektu. Aravindan Balakrišnan (73) i njegova supruga Čanda (67) obožavali su Mao Cedunga i verovali da će kineska Crvena armija uskoro "osloboditi" London. Policija ispred stana u kom su živele robinje

Balakrišnan je do 1974. godine bio član Komunističke partije Engleske, da bi dve godine kasnije osnovao Radnički institut marksističko-lenjinističko-maoističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << misli. Organizacija je brojala oko 25 članova i bila smeštena u velikoj viktorijanskoj zgradi u Brikstonu. Balakrišnan je među istomišljenicima bio poznat kao "drug Bala".

Profesor Oksforda Stiv Rajner okarakterisao je organizaciju kao sektu jer su njeni članovi bili izmanipulisani i imali vrlo malo prilike za izražavanje sopstvenog mišljenja. To su uglavnom bili "nesigurni imigranti" koji su davali celu zaradu za organizaciju i nosili bedževe sa Maovim likom.

Samoubistvo skokom kroz prozor

Policija veruje da je par za 30 godina promenio nekoliko adresa, od kojih su se na poslednjoj zadržali sedam godina. U pitanju je stan u Pekford plejsu, a jedna od komšinica rekla je da su glasine o sekti kružile susedstvom.

- Doselila sam se ovde devedesetih. Sećam se da su kružile glasine o samoubistvu jedne žene iz tog stana koja je skočila kroz prozor - rekla je Kejt Ronkoroni, čije navode istražuje policija.

Kako prenosi "Gardijan", reč je verovatno o ženi po imenu Šon Dejvis (44), koja je u zatočeništvu provela 20 godina i slala porodici pisma objašnjavajući da se "brine o majkama sveta". Iako je nakon pada kroz prozor kupatila provela sedam meseci u bolnici, "vođe" su njenu porodicu kontaktirale tek kada je podlegla povredama.

- Balakrišnana sam upoznala tokom policijske istrage. Kada sam ga prvi put ugledala, iznenadila sam se što preda mnom ne stoji harizmatični vođa, već običan bezubi starac. Šon je u mladosti bila vedra i srdačna, izlazile smo zajedno po klubovima, a onda je odjednom postala smrtno ozbiljna. U svojim pismima je pominjala "druga Balu" - rekla je rođaka Dejvisove, Eleri Morgan.

Najmlađa robinja je ćerka "gazde"?

Maležanka (69), Irkinja (57) i Britanka (30) bile su zarobljene 30 godina, a najmlađa od njih po imenu Rouzi slala je komšiji iz zgrade pisma u kojima je svoje "gazde" nazivala "ludim rasistima".

Veruje se da je Rouzi ćerka Aravindana Balakrišnana i Irkinje i da je zarobljena od rođenja. Ona nema nikakva dokumenta osim krštenice.

Rouzi je rođena u zatočeništvu

Iako su vlasti još 1998. upozorene da tada 15-godišnja Rouzi izostaje iz škole i ponaša se čudno, niko nije reagovao.

Organizacija "Fridom čeriti" koja je učestvovala u spasavanju žena zamolila je novinare da poštuju njihovu privatnost, ističući da su pod velikim pritiskom.

Bračni par Balakrišnan pušten je na uslovnu slobodu uz kauciju, a prvo saslušanje je u januaru.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Objavljena prva slika ekstremnog komuniste sa njegovim robinjama

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 17:32

Aravindan Balakrišnan (73), koji je sa suprugom Čandom (67) godinama vodio maoističku sektu u Londonu i više od 30 godina u ropstvu držao tri žene, snimljen je kada se 1997. godine vraćao sa saslušanja o samoubistvu članice komune Šijan Dejvis. Televizijska mreža ITN, koja je taj snimak svojevremeno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.