Koliko vredi Madam Tiso?

Izvor: B92, 30.Okt.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko vredi Madam Tiso?

London -- Merlin Entertejnments, vlasnik Madam Tisoa očekuje da će deonice ovog poznatog muzeja na berzi u Londonu dostići vrednost od čak 3,3 milijarde funti.

Kompanija takođe planira da proda 20-30 odsto vlasništva na licitaciji u Londonu sledećeg meseca. Sve jače tržište kapitala je u poslenjih 12 meseci pomoglo napredak evropskih kompanija koje su godinama bile u senci zbog ekonomske krize.

Merlin koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspolaže privatnim kapitalom od 99 atrakcija u 22 države, kaže da če 20-30 odsto kompanije biti prodato na licitaciji, a da će se deonice kretati između 280 i 330 penija svaka.

To bi stavilo kompaniju na drugo mesto liste za najveće atrakcije, odmah posle kompanije Volt Dizni čija vrednost varira između 2,86 i 3,34 milijarde funti.

U atrakcije Merlina ne spada samo muzej voštanih figura Madam Tiso, već i brojni Legolend tematski parkovi i poznato Londonsko oko (London Eye).

Prodajom novih deonica, kompanija planira da zaradi 200 miliona funti kako bi smanjila svoje dugove.

Vlasnici Merlin Entertejmenta, danska investitorska kompanija Kirkbi A/S, koja kontroliše Lego grupu i privatne sektore Blekstoun grupe (Blackstone Group) i CVC-a, kao i direktore i zaposlene u tim kompanijama, takođe planira da proda neke od svojih deonica. Međutim, planira i da ostane većinski vlasnik.

Planovi za sledeću godinu ove kompanije uključuju proširenje na američko i kinesko tržiste, uključujući i otvaranje franšiza madam Tisoa u San Francisku i Pekingu. Takođe, Merlin otvara Legolend parkove u Dubaiju i možda na prostorima Japana i Južne Koreje.

“Licitacija će nam biti dobra podloga za naš sledeći korak u razvoju”, izjavio je izvršni direktor Merlina, Nik Varni.

Merlin je odložio planove za licitaciju 2010. godine zbog neizvesnog tržišta. U zamenu je prodala 28 odsto učešća CVC-u, što je procenilo prihode kompanije na 2,25 milijardi funti (2,65 milijardi evra).

Atrakcije Merlina je u 2012. godini posetilo preko 54 miliona posetilaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.