Koja vam se nova srpska reč najviše dopada? ANKETA

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 15:07

Koja vam se nova srpska reč najviše dopada? ANKETA

Sajt Mala biblioteka iz Londona je organizovao takmičenje za najlepšu novu srpsku reč na kom je pobedila zamena za tuđicu "depresija" - "duhoklonuće".

Destočlani žiri je odredio "duhoklonuće" kao novu najlepšu reč srpskog jezika, a nju je poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mesto zauzela je reč "prohujak", koju je predložio Miša Antonijević iz Jagodine, a treća najlepša nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpska reč je "prikačica" koju je poslao Miloš Mićović iz Beograda.

Sudeći po komentarima, mnogi nisu oduševljeni izborom pobedničke reči, te smatraju da "duhoklonuće" nije u duhu srpskog jezika.

U anketi ispod glasajte za jednu od tri reči koje su se našle u najužem izboru, koja je najlepša po vašem mišljenju?

Podsetimo, takmičenje je počelo u maju ove godine i trajalo je do 15. septembra, a može da učestvuje svako ko želi, tako što će poslati svoj predlog. Organizatori su tokom trajanja takmičenja rekli da predlozi pristižu iz cele bivše Jugoslavije, naravno, najviše iz Srbije, potom Republike Srpske i Crne Gore. Iz sveta su stizali predlozi iz više evropskih zemalja – Britanije, Nemačke, Švajcarske, potom iz Kanade, SAD i Australije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.