Kofein može da utiče na masnoću i dijabetes

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 09:28

Kofein može da utiče na masnoću i dijabetes

Nivo kofeina u krvi mogao bi uticati na količinu telesne masti u organizmu, što je faktor koji bi zauzvrat mogao povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

To su nalazi studije iz marta 2023. godine koja je koristila genetske markere za utvrđivanje definitivnije veze između nivoa kofeina, BMI-a i rizika od dijabetesa tipa 2.

Istraživački tim s Karolinska Instituta u Švedskoj, Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji i Imperial >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Collegea u Londonu u Velikoj Britaniji rekao je da bi se nekalorična pića s kofeinom mogla proučavati kao potencijalno sredstvo za smanjenje nivoa telesne masnoće.

"Genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi bile su povezane s nižim BMI-om i masom celog tela", napisali su istraživači u svom radu.

Nadalje, genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi bile su povezane s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Procenjeno je da je približno polovina učinka kofeina na sklonost dijabetesu tipa 2 posredovana smanjenjem BMI.

Studija je uključivala podatke od nešto manje od 10.000 ljudi prikupljene iz postojećih genetskih baza podataka, a usredsredila se na varijacije u/ili blizu specifičnih gena za koje se zna da su povezani s brzinom kojom se kofein razgrađuje.

Uopšteno, oni s varijacijama koje utiču na gene, nazvanima CYP1A2, i genom koji to reguliše, koji je nazvan AHR, mogu sporije razgraditi kofein, dopuštajući mu da duže ostane u krvi. Ipak, oni, takođe, uopšteno piju manje kofeina.

Pristup nazvan Mendelska randomizacija korišćen je za određivanje verovatnih uzročnih odnosa između prisutnosti varijacija, bolesti poput dijabetesa, telesne mase i faktora načina života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kofein može da utiče na masnoću i dijabetes

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2024

Nivo kofeina u krvi mogao bi uticati na količinu tjelesne masti u organizmu, što je faktor koji bi zauzvrat mogao povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.