Ko trči – na zdravlje misli

Izvor: Politika, 13.Jun.2011, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko trči – na zdravlje misli

Od dvogodišnjaka još u pelenama do sredovečnih zaljubljenika u sport, njih oko 2.000, okupilo se juče ispod Brankovog mosta, tačnije na startu staze od 5.000 metara u okviru prve „Nike city run ” trke održane u glavnom gradu Srbije

Posle Barselone, Istanbula, Tel Aviva, Londona, Njujorka, drugih metropola i Beograd se upisao na listu gradova u kojima se održana„Nike city run” trka.

Sivkasti oblaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i temperatura primerenija ranom proleću a ne početku leta nije omela, kako su procenili organizatori, skoro 2.000 takmičara spremnih da pokažu ljubav prema trčanju kao i da odmere snage sa konkurencijom.

Podeljeni u dve kategorije: profesionalci i amateri ali i prema uzrastu, sa nestrpljenjem su očekivali da oko podneva zvanični znak za start da lično ministar sporta i omladine Snežana Samardžić Marković. Spremniji su trčali 5.000 a deca stazu od 400 metara.

Kako kaže Nenad Mirković, brend menadžer, cilj trke je da se ukaže na važnost zdravih navika i bavljenje fizičkom aktivnošću.

– Sve više je onih koji dnevno sede po devet, deset sati dnevno na poslu a kada odu iz kancelarije takođe, kod kuća, pasivno završavaju dan. Trka se već nekoliko godina održava u brojnim metropolama i evo sada u Beogradu. Nadamo se da će postati tradicionalna, ističe on.

Ispred štanda organizatora Delta sport grupe koji je dobio za gradsku trku podršku Atletskog saveza Srbije i pokroviteljstvo opštine Novi Beograd, stizali su i oni kojima je trčanje neizostavni deo svakodnevnih treninga. Poput vaterpolista Partizana nedavno ovenčani titulom najboljih na Starom kontinentu. Pored njih i visoki, košarkaši istih boja crno-beli – partizanovci Dušan Kecman sa saigračima. Zvanični promotor bio je atletičar i član bob tima Srbije Igor Šarčević. Veliku pažnju dobio je i legenda trčanja Franjo Mihalić, devedesetjednogodišnjak uz čije ime i dalje stoji da je najbolji maratonac ovih prostora i osvajač srebre medalje na Olimpijskim igrama u Melburnu.

Bez ambicija da se sportu posveti profesionalno jer je posao u marketingu zaokuplja previše, Ivana koja nije želela da kaže prezime, otkriva samo da će joj ova gradska trka dobrodoći kao priprema za polumaraton u Novom Sadu, i to noćni, na kome učestvuje uskoro.

– Redovno trčim i volim da trčim. Nažalost, u Beogradu nema dovoljno staza. Sve su betonske osim one na Olimpu.

Jedna od sigurno najmlađih učesnika bila je 22-mesečna Una Limanović. Sa mamom Bojanom, spremala se, sve u sportskoj opremi i naravno pelenama da – prepešači stazu.

– Volim da trčim, čak sam trudna sa Unom trčala na Adi tako da ovo i nije njena prva trka, objašnjava uz osmeh starija Limanović.

U kategoriji dece amatera bila je i devetogodišnja Dunja Dimković .

– Završila sam drugi razred škole „Rade Drainac”u Borči i jednom sam bila druga na školskom takmičenju, referiše smeđokosa devojčica. Njena mama dodaje da je starija sestra Jovana već na stazi jer je aktivna atletičarka i trči sa profesionalcima.

U pauzi sa bine svoje umeće pokazali su fitnes instruktori, predstavnici klubova kapoere i ostalih sportova.

-----------------------------------------------------

Poznati na startu

Uz profesionalne sportiste i mnoge poznate ličnosti podržale su gradsku trku između ostalih glumac Marko Živić, televizijski novinar Zoran Baranac, stilista Ašok Murti, Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije Komtrejd...

A. Cvetićanin

objavljeno: 13.06.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Trčalo 2.000 Beograđana

Izvor: Press, 13.Jun.2011

U okviru prve trke „Najki siti ran", koja je juče održana na Ušću u organizaciji „Delta sport grupe", učestvovalo je 2.000 Beograđana

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.