Ko su aktivisti Pobune protiv izumiranja i šta žele

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su aktivisti "Pobune protiv izumiranja" i šta žele

Grupa danas planira da započne dvonedeljni protest u Londonu.

Grupa boraca za zaštitu životne sredine "Pobuna protiv izumiranja" kaže da će započeti dvonedeljni protest u ponedeljak.

Aktivisti u Londonu planiraju da "mirnim putem okupiraju centre moći i zatvore ih", a planirani su protesti i u drugim gradovima, uključujući Amsterdam, Berlin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Njujork i Sidnej.

Ali ko su aktivisti "Pobune protiv izumiranja" i šta žele da postignu?

Pokret "Pobuna protiv izumiranja" Extinction Rebellion (skraćeno XR) zahteva da vlade zemalja proglase "klimatsku i ekološku vanrednu situaciju" i odmah sprovedu korake za borbu protiv klimatskih promena.

Smatra se internacionalnim "nenasilnim aktivističkim pokretom građanske neposlušnosti".

U Velikoj Britaniji imaju tri glavna zahteva:

Aprila 2019. godine, grupa je organizovala veliki protest u Londonu. Za 11 dana koliko je trajao, neke od glavnih raskrsnica i ulica u gradu bile su blokirane.

To je rezultiralo hapšenjem više od 1.100 osoba - uglavnom zbog sumnje da su se opirali zahtevima policije da se pomere.

Neki od aktivista su se zalepili za vozove i ulaze londonske berze. Neki su protestovali na aerodromu Hitrou i zavezali se lancima.

Grupa "Pobuna protiv izumiranja" procenjuje da je od 31. oktobra 2018. godine uhapšeno 400 njenih aktivista, od toga 70 u Njujorku.

Aktivisti su u junu blokirali saobraćaj u Njujorku, nekoliko njih zavezalo se lancima ispred kancelarije Angele Merkel u Berlinu, a policajci u Parizu su morali da koriste biber sprej kako bi rasterali aktiviste koji su blokirali most na Seni.

Nije teško pronaći ljude koji se protive taktikama grupe "Pobuna protiv izumiranja" - od vozača koji kasne, do novinara kolumnista.

Njihovi simpatizeri su okarakterisani kao "klimatski fanatici" koji planiraju da unište hiljade godišnjih odmora i rizikuju da izgube hiljade potencijalnih članova.

Prema procenama komesarske Metropoliten policije Kreside Dik, aprilski protesti su koštali policiju dodatnih 7,5 miliona funti.

Demonstranti kažu da svi koje su ovakvi protesti razbesneli treba da "saznaju više o štetnosti klimatske krize".

Takođe su branili izazivanje štete, poput lomljave izloga, dodajući da su takvi koraci nekada neophodni, kao i da "jako paze" da nikoga ne dovedu u rizik.

Mladi ljudi se više slažu sa ovakvim ciljevima, pokazalo je istraživanje organizacije YouGov u aprilu u kom je učestvovalo 3.000 ljudi.

Među onima starosti između 18 i 24 godine, 47 odsto njih je "snažno podržavalo" ili "donekle podržavalo" ometanje saobraćaja i javnog prevoza kako bi se ispunili ciljevi grupe.

Onih starosti od 50 do 65 godina je bilo 36 odsto, a starijih od 65 svega 28 odsto.

Podršku su im pružile i javne ličnosti poput glumice Eme Tompson, političarke Dijane Abot i Kerolajn Lukas i bendovi Rejdiohed i Masiv Atek.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

PLEASE DO NOT DELETE - DIGIHUB TRACKER FOR [49825525]

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.