Ko bi rekao posle Vimbldona...

Izvor: B92, 08.Sep.2023, 08:19

Ko bi rekao posle Vimbldona...

Tribine na manjim terenima Vimbldona su zaista skromne i u uvodnim rundama jako je teško izboriti se za sedište.

Pitate se verovatno kakve veze ima londonski Grend slem sa US openom, koji je u toku i koji nam donosi susret Novaka Đokovića i Bena Šeltona.

Ima – pošto sam upravo na Ol Ingland klubu po prvi put gledao mladog Amerikanca i to protiv Lasla Đerea u drugom kolu.

Zbog gore spomenutog problema, odnosno nemogućnosti da se nađe mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za gledanje, isto sam pronašao, ali ni manje ni više nego u loži momka iz Atlante.

Da budem precizniji, kolege su uspele da nađu mesto, ja sam morao da se zadovoljim stajanjem, odmah tik uz Šeltonovog oca Brajanta, koji mu je ujedno i trener.

Imao je Ben veliku podršku sa tribina "četrnaestice" tog dana protiv Lacija, međutim, ona mu nije pomogla.

Bio je ovaj 20-godišnjak baš naoštren da u svom prvom nastupu u Londonu nešto uradi, ali Đere ga je "okrenuo" i rutinski eliminisao.

Na osnovu te Šeltonove partije, uz svo poštovanje i uzimanja neiskustva u obzir, nije moglo baš da se nasluti ovakav nastup na Grend slemu u domovini.

Da ne bude da se zaključak izvodi na osnovu jednog meča, ni naredni između Vimbldona i US opena nisu bili baš najsjajniji za 47. igrača sveta.

U rodnom gradu je u prvoj rundi ispao od Kineza Junčeng Šanga, da bi mu 178. teniser sveta glave došao i nedelju dana kasnije u Vašingtonu.

Na startu Toronta pobedio je Španca Bernabea Sapatu Miraljesa, ali ga je potom već na sledećem koraku izbacio njegov mnogo poznatiji zemljak, Karlos Alkaras.

Sličan nastup imao je i u najavi Otvorenog prvenstva Amerike. Najpre je pobedio Krisa Jubenksa, da bi potom izgubio od Stefanosa Cicipasa.

Zaista ove partije nakon Vimbldona nisu bile nešto što je ulivalo optimizam i nadu Šeltonu pred drugi nastup na US openu.

Prvi je imao prošle godine, kada je od organizatora dobio specijalnu pozivnicu, a onda ispao od Portugalca Nuna Borgesa posle pet setova.

Na toj američkoj turneji Šelton je objavio da sa koledž nivoa prelazi na profesionalni. Baš negde u to vreme, ostvario je prvu Top 10 pobedu i to nad Kasperom Rudom u Sinsinatiju.

Ubrzo je osvojio prvi čelendžer u Šarlotsvilu, a potom i drugi u Noksvilu. Oba puta je u finalu bio bolji od Jubenksa.

I treća titula zaredom iz čelendžer serije omogućila mu je da godinu završi u prvih 100.

Usput je postao prvi igrač koji je osvojio tri titule zaredom tokom tri sedmice, a ujedno i najmlađi Amerikanac u Top 250.

Ben je zapravo najveću pažnju skrenuo zimus, kada je nastupio na Australijan openu, što mu je bilo prvi put u životu da je igrao van Sjedinjenih Država.

Ne samo da je igrao, već je stigao do četvrtfinala. Tada je susret sa Novakom sprečio Tomi Pol, koji je slavio u američkom derbiju.

Očekivalo se da nastavi kontinuitet dobrih rezultata, međutim, to se nije dogodilo. Ni na jednom turniru nije uspeo da ode dalje od drugog kola.

I tako, vrlo verovatno utučen i razočaran slabim partijama tokom sezone, pojavio se u Njujorku, vezao pet pobeda i stigao do okršaja sa najboljim na svetu.

Taj meč na prepunom "Artur Ešu" i te kako je zaslužio, pošto je na putu do polufinala eliminisao ozbiljna imena.

Najpre Pedra Kaćina, potom šampiona iz 2021. Dominika Tima, pa redom Aslana Karaceva, Tomija Pola i naposletku Frensisa Tijafoa.

Pokazao je igru kakva je potrebna za beton. Agresivno, napadački, sa dosta energije, koju mu je dodatno ulivala publika sa tribina.

Tokom meča protiv Pola je imao servis brzine od čak 239 km/h, što zvuči zaista zastrašujuće za svakog ko je na riternu.

"Definitivno težak izazov. Znate koliko je čvrst taj čovek i mentalno jak. Tako da, to je definitivno nešto za šta moram da se spremam. Takođe, smatram da je moja prednost, s obzirom na stil igre, to što nikada nismo igrali jedan protiv drugog. Mislim da mogu da uradim neke stvari koje obično ne viđate na mečevima na ATP Turu. Tako da, definitivno ću se potruditi da uradim to", rekao je Šelton.

Isticao je i Đoković vrline Šeltona, koji, inače, igra levom rukom. U skladu sa tim, logičan je bio i izbor sparing partnera dan pred duel.

Đoković je na terenu P1 trenirao sa mladim Darvinom Blančom, 15-godišnjakom koji po stilu igre neodoljivo podseća na Šeltona. Ne samo po igri, već i po izgledu.

Uvežbavao je Novak u jakom ritmu sve što je zamislio, trening je trajao malo više od sat vremena, a okončan je eksplozivnim vinerima srpskog asa.

Stigao je da podeli autograme, ali i da nekoliko minuta popriča sa jednim mladim navijačem, koji nije mogao da veruje da razgovara upravo sa osvajačem 23 Grend slem titule.

U tom svetlu je i završen trening, pozdravom i uzvikom "24", čime su još jednom svima stavili do znanja šta je krajnji cilj u "Velikoj jabuci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ivanišević otkrio koga želi protiv Novaka u finalu US opena

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Sep.2023

Trener Novaka Đokovića, Goran Ivanišević je prokomentarisao igru mladog Amerikanca Bena Šeltona pred polufinale US opena.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.