Kineski podaci krivi za nastavak pada dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Okt.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski podaci krivi za nastavak pada dolara

LONDON - Dolar se u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u tri i pol tjedna prema košarici valuta, jer je novi niz slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine podupro očekivanja ulagača da će američka središnja banka dulje čekati s povećanjem kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je za >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 0,25 posto, na 94,523 boda, najnižu razinu od 18. rujna. Slabljenje dolara najviše je išlo na ruku euru, koji je tako ojačao 0,3 posto, na 1,1417 dolara.

Američka je valuta istodobno prema japanskoj oslabila 0,1 posto, na 119,60 jena, čime se približila najnižoj razini od 2. listopada od 119,55 jena. Japansku su valutu pak pritisnula očekivanja da bi japanska središnja banka mogla povećati programe poticaja na redovnoj mjesečnoj sjednici krajem listopada.

U fokusu je danas bilo najnovije izvješće o kineskoj inflaciji, koje je pokazalo usporavanje rasta potrošačkih cijena u rujnu na 1,6 posto, nakon 2-postotnog rasta u kolovozu, dok su tržišta bila očekivala inflaciju od 1,8 posto. Podaci o inflaciji nadovezuju se na jučer objavljene podatke o padu kineskog uvoza za 20 posto u rujnu, što navodi na zaključak da su prilike u gospodarstvu Kine sumorne i da će biti čimbenik koji će kočiti Fed u nastojanju da podigne kamatne stope.

"Novoobjavljeni podaci o inflaciji i jučer objavljeni podaci o oštrom padu uvoza prigušuju sklonost riziku. Sumorne prognoze za Kinu mogle bi poslužiti Fedu kao argument za odgodu povećanja kamatnih stopa. Uostalom, u Fedu je sve više zagovornika odgađanja takvih mjera", kazao je Niels Christensen, valutni analitičar u banci Nordea.

Dužnosnik Feda Daniel Tarullo za televizijsku je postaju CNBC izjavio da ne očekuje da će gospodarstvo biti spremno za povećanje kamatnih stopa. Predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard kazao je da nije vjerojatno povećanje kamatnih stopa na redovnoj mjesečnoj sjednici središnje banke u listopadu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.