Kineska ekonomija već će 2020. nadmašiti američku

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jan.2019, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska ekonomija već će 2020. nadmašiti američku

LONDON - Kina će iduće godine prestići Sjedinjene Američke Države (SAD) na mjestu najmoćnije svjetske ekonomije, predviđa analiza Standard Chartereda koju je prenio Bloomberg.

Dodatno, do 2030. godine sedam od deset mjesta na ljestvici najvećih globalnih gospodarstava zauzet će današnja tržišta u nastajanju.

Prema tim predviđanjima, Indija bi također trebala prestići SAD koji bi do 2030. godine mogao biti treća ekonomija svijeta. U istom periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Indonezija će se probiti u prvih pet i zauzeti četvrto mjesto, dok će Turska biti peto najjače gospodarstvo svijeta.

Standard Chartered analizu radi na temelju nominalnog BDP-a i pariteta kupovne moći.

- Naše dugoročne prognoze temelje se na jednom ključnom principu: udio države u svjetskom BDP-u naposljetku bi se trebao uskladiti s udjelom te države u svjetskoj populaciji, što će biti vođeno s usklađivanjem BDP-a po stanovniku između razvijenih tržišta i onih u nastajanju - naveo je ekonomist Standard Chartereda, David Mann.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.