Kina optužila Veliku Britaniju: Skrivate ih

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 17:12

Kina optužila Veliku Britaniju: Skrivate ih

Peking -- Kineska ambasada u Londonu optužila je danas Veliku Britaniju da pruža sklonište prodemokratskim aktivistima koji su pobegli iz Hongkonga.

"Britanski političari su otvoreno ponudili zaštitu beguncima. To je grubo mešanje u vladavinu prava Hongkonga i unutrašnje poslove Kine", poručili su iz ambasade.

Saopštenje je usledilo nakon što su britanske vlasti saopštile da neće tolerisati pokušaje Kine da ućutka pojedince u Velikoj Britaniji ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u inostranstvu, prenosi BBC.

Kako se navodi, njih osmoro je napustilo bivšu britansku koloniju, nakon što je Peking 2020. godine doneo sveobuhvatan zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Izvršni direktor Hongkonga Džon Li je rekao da će oni biti doživotno gonjeni i pozvao ih je da se predaju.

U suprotnom, dodao je, dane će provoditi u strahu.

Za njihovo hapšenje je ponuđena nagrada od oko 128.000 dolara. Osmoro aktivista se nalazi u Velikoj Britaniji, SAD i Australiji, zemljama koje nemaju ugovore o ekstradiciji sa Kinom.

Njima se stavlja na teret da su se udruživali sa "stranim snagama", što je zločin za koji može da bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Sa druge strane, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli pozvao je Peking da ukine zakon o nacionalnoj bezbednosti, a vlasti Hongkonga da prestanu da ciljaju one koji se zalažu za slobodu i demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.