Izvor: Piplmetar.rs, 16.Okt.2023, 17:30

”Kao da je Laza Kostić skovao”: Ovo je najbolja nova srpska reč

Foto: Promo
Reč „duhoklonuće“, koja menja tuđicu „depresija“, odabrana je za najlepšu novu srpsku reč takmičenja koje je pokrenuo sajt „Mala biblioteka“ iz Londona.
Da je pokrenuto i razmišljanje javnosti o rečima koje govaramo smatra Veljko Žižić, urednik sajta „Mala biblioteka“.
Prema glasovima žirija, glavne nagrađene reči glase: na prvom mestu pomenuto „duhoklonuće“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << koju je na takmičenje poslala Dragana Albijanić, iz Subotice. Sledeća najbolja prema glasovima žirija je reč „prohujak“, koja predstavlja zamenu za tuđicu „flešbek“, takmičarke Maše Antonijević iz Jagodine. I na trećem mestu prema odabiru žirija našla se reč „prikačica“, sinonim za tuđicu „atačment“, Miloša Mićovića iz Beograd.
Foto: Promo Među prvih deset reči sudijskog glasanja našle su se: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica.
U javnom glasanju pobedu su odnele reči – na prvom mestu takođe“duhoklonuće“, drugo mesto ponela je reč „beztebnost“ i na trećem „beznemož“.
Među prvih deset reči javnog glasanja našle su se reči: prohujak, susramlje, smućak, umosklop, hladovinanje, zasutravanje i opazica.
Foro: Promo Nagrađeni od strane žirija dobijaju novčane nagrade i Rečnik srpskog književnog jezika Dr Miloša Moskovljevića, sa pečatom takmičenja.
Pobednici javnog glasanja, kao i sve pohvaljene reče (ukupno 32 reči) takođe osvajaju Rečnik srpskog književnog jezika Dr Miloša Moskovljevića, sa pečatom takmičenja. (U pitanju je fototipsko izdanje rečnika koji je zabranjen i uništen 1966. godine i nikada nije zaživeo u srpskom jeziku)
Foro: Promo Urednik Veljko Žižić zapazio je da je takmičarski čin pokrenuo razmišljanje javnosti o rečima koje govaramo i dodao da su javna glasila značajno pomogla povoljnim izveštavanjem.
– Reči koje su pobedile zasluženo su istaknute. ”Duhoklonuće”, reč koja je pobedila i u žirijskom i u javnom glasanju više je nego dostojna srpskog jezika. Jedna od sudija se ka toj reči odredila ovako: ”Kao da je Laza Kostić skovao”. Njeno značenje, kao i činjenica da je pobedila i u javnom glasanju, veoma su značajni. To daje neočekivanu dubini zajedničkom razmišljanju. Nalazimo se u vremenu teških izazova i ova reč to odražava – istakao je Žižić.
Sa druge strane, dodaje urednik, na svoj način, ta reč „deluje i lekovita“.
– Razumeti je uvek prvi korak ka razrešenju. To nas onda vraća na vrednost jezika i sporazuma, gde svakom rečju kojom unosimo sporazum u srpski jezik činimo trajno dobro – zaključio je Žižić.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.