Kameron: Asanž da okonča ovu žalosnu sagu

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron: Asanž da okonča ovu žalosnu sagu

London -- Džulijan Asanž treba da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu i stavi tačku na tu "čitavu žalosnu sagu", izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

"Mislim da je to besmislena odluka", rekao je Kameron u obraćanju poslanicima donjeg doma parlamenta.

"Imate čoveka protiv koga postoji neverovatna optužba za silovanje. On se zabarikadirao u ambasadu Ekvadora i ipak tvrdi da je proizvoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritvoren. Jedina osoba koja ga je pritvorila je on sam", rekao je Kameron.

Britanski premijer je istakao da je Asanž optužen u Švedskoj, državi sa reputacijom kada je reč o pravdi.

"On treba da okonča čitavu ovu žalosnu sagu", poručio je Kameron, preneo je AFP.

Australijanac (44) se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, koja ga traži kako bi odgovarao o navodnoj optužbi za silovanje.

Osnivač Vikiliksa strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, pošto je pre šest godina objavio više od 500.000 tajnih vojnih dokumenata.

Panel Ujedinjenih nacija prošle sedmice je presudio da su Britanija i Švedska nezakonito pritvorile Asanža.

Švedska tužiteljka Marijan Ni saopštila je u utorak da namerava da ispita Asanža unutar ambasade u Londonu, uprkos izveštaju UN.

"To ne menja moju raniju procenu u istrazi", navela je Ni.

Ona je rekla da "trenutno radi na obnovljenom zahtevu" da intervjuiše Asanža unutar ambasade, navela je francuska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.