Kamen sudbine stigao u London za krunisanje kralja Čarlsa: Ovo je istorijski trenutak

Izvor: B92, 30.Apr.2023, 12:35

"Kamen sudbine" stigao u London za krunisanje kralja Čarlsa: Ovo je "istorijski trenutak"

Kamen od peščara, simbol škotske monarhije, odneo je kralj Edvard I u London kao ratni plen 1296. godine.

"Kamen sudbine“ (Stone of Scone), koji će biti korišćen na krunisanju kralja Karla III. 6. maja stigao je u subotu iz Škotske u Vestminstersku opatiju u Londonu.

Kamen od peščara, simbol škotske monarhije, odneo je u London engleski kralj Edvard I kao ratni plen 1296. godine i postavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga na svoj hrastov tron. Na njemu su krunisani kraljevi i kraljice više od 700 godina.

Kamen težak 152 kilograma vraćen je u Škotsku tek 1996. godine, ali uz obavezu da se i dalje koristi za buduća krunisanja.

U četvrtak uveče, ispraćen je iz Edinburškog zamka na putu za London.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Krunisanje kralja Čarlsa: Škotski Kamen sudbine stiže u London na ceremoniju

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 09:31

Drevni simbol škotske monarhije, koji je vekovima bio u Engleskoj, ponovo je odnet iz zamka u Edinburgu kako bi u Londonu bio spreman za ceremoniju...Kamen sudbine prvi put je napustio Edinburški zamak posle više od 25 godina kako bi u Londonu bio deo ceremonije krunisanja kralja Čarlsa Trećeg 6....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.