Izvor: RTS, 31.Jan.2021, 12:08

Kako je pazl odrastao tokom 260 godina

Danas se obeležava Svetski dan slagalica. Pretpostavlja se da se pazl prvi put pojavio u Londonu 1760. godine, ali namena mu nije bila zabava već prenošenje geografskih mapa na drvene površine. Kasnije je korišćen za dečju igru, a danas postoje i takmičenja za odrasle u brzini i veštini slaganja.
Šestogodišnji Aleksa od svoje druge godine slaže pazl. Nema greške, ako mu na poklon donesete neku slagalicu. Aleksina mama Sonja došla je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na ideju da svom sinu napravi pazl, drugačiji od ostalih.

"Nije mi palo na pamet da to počinjem da radim za druge", kaže Sonja Đanić Lujić, "sin je to  skidao tri puta dnevno. Okači je na zid, skine je, sastavi je. Ko god dođe, on skače, pokazuje svoj pazl, toliko je bio oduševljen. Verovatno i zato što je to bio moj poklon njemu."
Na pazlu se nalaze ilustracije iz knjiga, životinje. Po završetku slaganja može da se okači na zid, drži na stalku i iznova rastavlja i sastavlja. Svaki delić je tematski vezan za sliku koju čini, pa postoji i edukativni deo slaganja.
"Dok ja sedim za kompjuterom i dizajniram linije, izgleda mi kao da je sve savršeno. Kada se to izreže ja vidim da to nije baš tako kako sam zamislila. Nešto što sam mislila da će se lepo uklopiti, odnosno da neće moći da se rastavlja, bude onako labavo, a to inače ne volim", kaže Sonja.
Za jedan pazl potrebno je i do nedelju dana, da se uradi dizajn i da se uklope svi delovi. Svaki deo pakovanja je ručno izrađen.
Sonja Đanić Lujić navodi da prati svoj instinkt i radi ono što voli. Za to je zaslužan i sin Aleksa.
Za ljubitelje slagalica, ovakav pazl predstavlja izazov, ali i način opuštanja, bar dva sata dnevno.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.