Kakao postao skuplji od bakra

Izvor: Capital.ba, 26.Mar.2024, 09:06

Kakao postao skuplji od bakra

LONDON – Kakao je nastavio rekordni niz – premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji – dok kriza u snabdijevanju trese tržište. FOTO: Pixabay Futuresi su porasli za oko 50 odsto samo ovaj mjesec i već su se više nego udvostručili ove godine. Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti usjeva kod zapadnoafričkih uzgajivača, gdje se uzgaja većina svjetskog kakaovca, i malo znakova olakšanja proizvodnje drugdje, ostavili su industriju u škripcu. Porast je poslao cijene prema 10.000 dolara (9.230 eura) — nivou koji se čini nezamislivom prije samo nekoliko mjeseci — pa je kakao postao skuplji čak i od industrijskog metalnog bakra. Rast cijene kakaovca uticaće na veće troškove čokolade tokom...
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kakao postao skuplji od bakra, prodaje se za više od 9.000 dolara po toni! Čokolada za Uskrs već skočila

Izvor: Blic, 26.Mar.2024

Kakao je na Njujorškoj berzi u jednom danu poskupeo za više od 700 dolara po toni i njegova cena je prešla 9.000 dolara po toni, tako da je postao skuplji od bakra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.