KURIR PRENOSI ODGOVORE TVORCA VIKILIKSA

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURIR PRENOSI ODGOVORE TVORCA VIKILIKSA

BEOGRAD/LONDON - Planirani "onlajn" intervju sa Džulijanom Asanžom odložen je pošto su čitaoci za nepun sat "zatrpali" stranicu sajta "Gardijana" na kojem je bio zakazan "susret" sa čovekom koji stoji iza Vikiliksa. "Gde si?" - jedno je od prvih pitanja koje su čitaoci "Gardijana" postavili Asanžu

BEOGRAD/LONDON - Planirani "onlajn" intervju sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Džulijanom Asanžom odložen je pošto su čitaoci za nepun sat "zatrpali" stranicu sajta "Gardijana" na kojem je bio zakazan "susret" sa čovekom koji stoji iza Vikiliksa.

"Gde si?" - jedno je od prvih pitanja koje su čitaoci "Gardijana" postavili Asanžu. U roku od nepunih pola sata - od trenutka kad je objavljeno da će Asanž odgovarati na pitanja - stranicu na sajtu "Gardijana" počeli su da opsedaju čitaoci, koje je najviše zanimalo da li strahuje za svoj život, pošto je objavljivanjem brojnih poverljivih dokumenata američkih diplomata uzdrmao svetsku javnost.

"Da li je ovo vredno života?", "Kako se finansiraš?", "Kako da ti pomognemo, osim slanjem novca?", "Da pišemo peticije, protestujemo, lobiramo?"... samo su neka od više od 900 pitanja koja su postavljena Asanžu. Zbog velikog interesovanja, stranica na kojoj je za 13 sati po lokalnom vremenu zakazan onlajn intervju stalno "puca", a "Gardijan" je zamolio posetioce sajta da budu strpljivi. Majka osnivača Vikiliksa izjavila je ranije danas da ne zna gde se njen sin nalazi i da brine za njegov život, a britanski "Dejli mejl" objavio da bi Asanž mogao danas da bude uhapšen.

Kurir prenosi neka od pitanja i odgovora:

PITANJE: Imate australijski pasoš. Da li biste se vratili u svoju zemlju, ili to sad ne dolazi u obzir, budući da postoji opasnost da budete uhapšeni, zbog objavljivanja prepiske australijskih diplomata na internetu? (Fwoggie)

ODGOVOR: Ja sam Australijanac i mnogo mi nedostaje moja zemlja. Ipak, tokom poslednjih nekoliko nedelja, australijski premijer, Džulija Džilard, i državni tužilac ,Robert Mekkleland, jasno su stavili do znanja, ne samo da je moj povratak nemoguć, već i da aktivno pomažu vladi SAD u napadima na mene i moj narod. Zato se postavlja pitanje, šta znači biti Australijanac, da li to uopšte išta znači?

PITANJE: U Stejt dipartmentu se pitanju da li ste novinar ili ne? (distrot)

ODGOVOR: U 25-toj godini sam objavio svoje prvo koautorsko delo. Od tada se bavim dokumentarcima, novinama, tv-om i internetom. Nepotrebno je govoriti o tome da li sam novinar ili nisam, ili kako naši ljudi uspevaju da pišu za našu organizaciju. Ja i dalje pišem i istražujem i ja sam prvenstveno izdavač i glavni urednik koji organizuje druge novinare.

PITANJE: Da li ste do sada dobijali dokumente u vezi sa NLO ili  vanzemaljcima? (achanth)

ODGOVOR: Mnogo elektronske pošte dobijamo, ali takva pisma nikad nisu zadovoljila osnovni kriterijumi za objavljivanje - da budu originali.

PITANJE: Šta se desilo sa svim dokumentima koji su bili na Vikiliksu, pod nazivom "megaliks"? Da li ćete ih ponovo postaviti na portal? (gnosticheresy)

ODGOVOR: Mnogi od tih dokumenata su i dalje dostupni na sajtu mirror.wikileaks.info, a ostatak će biti ponovo postavljen čim pronađemo odgovarajuću adresu. Od aprila ove godine trpimo velike pritiske vlade SAD i ja sam veoma nesrećan što naš troipogodišnji rad nije svima lako dostupan na javnoj mreži.

PITANJE: Da li si očekivao da ćeš imati ovoliko jak uticaj u svetu? Da li se plašiši za svoju bezbednost? (chrisShutlar)

ODGOVOR: Uvek sam verovao da Vikiliks, kao koncept, treba da ima svetsku ulogu, do određenog stepena, a tako je i bilo, od 2007. godine, kada je promenio rezultat izbora u Keniji. Ipak, imamo još puno posla. Pretnje po naše živote postoje, ali mi imamo sprovodimo odgovarajuće predostrožnosti.

PITANJE: Tom Flanegan, bivši viši savetnik premijera Kanade, nedavno je izjavio - "Mislim da bi Asanža trebalo ubiti... Mislim da bi Obama trebalo na napravi ugovor...Ne bih bio nesrećan da Asanž nestane." Šta mislite o tome? (people1st)

ODGOVOR: Tačno je da se Flanegan i ostali davali takve izjave i njima bi trebalo da se sudi zbog toga.

PITANJE: Zašto je bilo potrebno da Vikiliks dobije "lice"? Tako se čitava stvar svela samo na tebe...?

ODGOVOR: Veoma zanimljivo pitanje. U početku sam se trudio da organizacija nema "lice", jer sam hteo da izbegnem egoizam. Međutim, to je ubrzo dovelo do toga da se pojedinci predstavljaju da rade za nas. Sa druge strane, neko mora da bude odgovoran javnosti... Tako ja sad trpim napade u svakom segmentu svoga života, ali i neku vrstu snage.

E.P.K.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.