KOPIJU MONA LIZE NASLIKAO DA VINČIJEV LJUBAVNIK?

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOPIJU MONA LIZE NASLIKAO DA VINČIJEV LJUBAVNIK?

Stručnjaci iz Prada veruju da je autor kopije najpoznatije Leonardove slike Đan Đakomo Kaproti, poznat po nadimku Đavolak

LONDON - Kopija "Mona Lize" Leonarda da Vinčija koja je od februara izložena u madridskom Pradu najverovatnije je delo učenika i ljubavnika čuvenog majstora, smatraju istoričari umetnosti.

Kako prenosi londonski Telegraf, stručnjaci iz Prada veruju da je autor >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kopije najpoznatije Leonardove slike Đan Đakomo Kaproti, poznat po nadimku "Salai" (Đavolak) koji je počeo da radi u Da Vinčijevoj radionici kada je imao 10 godina.

Renesansni istoričar umetnosti Đorđo Vazari opisao je Salaija u svojim "Životima slavnih slikara, vajara i arhitekata" kao gracilnog i lepog momka sa kovrdžavom kosom koja se mnogo sviđala Leonardu.

Šef odeljenja za italijansko slikarstvo u Pradu Migel Falomir rekao je listu "Art" da veruje da je kopija Mona Lize stilski najsličnija delu Salaija ili Frančeška Melezija. Melezi je manje verovatan kandidat budući da se Leonardovom ateljeu pridružio 1507. godine, a kopija datira iz 1503-1506. godine.

Bruno Motin, kustos Centra za istraživanje i restauraciju francuskih muzeja, sa sedištem u Luvru, podržava ovu teoriju. U Luvru se nalazi originalna Mona Liza i francuski stručnjaci smatraju da je Salai nasledio sliku po smrti Leonarda da Vinčija.

Ukoliko se utvrdi da je Salai zaista naslikao svoju verziju Mona Lize, muzej će morati ponovo da razmotri i istraži istorijat Da Vinčijevog remek-dela. Prošle godine grupa italijanskih stručnjaka tvrdila je da je sam Salai bio model za Monu Lizu ali je te tvrdnje Luvr odbacio.

Kopija iz Prada nalazila se u muzeju od njegovog osnivanja 1819. godine u okviru španske kraljevske kolekcije ali se zbog tamne pozadine i hrastovog rama smeštala među dela severnoevropskih umetnika.

Stručnjaci su tehničku studiju kopije počeli pre dve godine po zahtevu Luvra povodom izložbe koja se otvara idućeg meseca. Otkrili su da je slika naslikana na orahovoj dasci kao i Mona Liza, a infracrveni zraci su pokazali da se u pozadini slike nalaze planine, kao i na originalu.

Kopija će u Pradu biti izložena do 13. marta, a onda putuje u Luvr kao deo već isplanirane izložbe i biće izložena pored originala.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.