Jovanović naveo četiri datuma doktoriranja

Izvor: TimockeVesti.net, 17.Jun.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović naveo četiri datuma doktoriranja

Oprečni intervjui nekadašnjeg rektora Megatrenda. – „Dojče vele” tvrdi da ne postoje fakulteti ovog univerziteta u Londonu, Beču i Japanu
Ministar prosvete dr Srđan Verbić rekao je juče da je Mića Jovanović, nekadašnji rektor Megatrenda, potvrdio da nema doktorat Londonske škole ekonomije i političkih nauka iz 1983. godine i da studenti ovog najvećeg privatnog univerziteta zbog čitave ove afere ne bi trebalo da snose posledice. Verbić je naveo da treba da se vidi >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << kako će studenti Megatrenda što bezbolnije proći ovaj kritični period i da im se omogući da što regularnije nastave studiranje.
U toku jučerašnjeg dana, najviše polemike u javnosti, i među komentarima naših čitalaca, izazvala je upravo godina doktoriranja vlasnika Megatrenda. On je, da podsetimo, u svojoj zvaničnoj biografiji tvrdio da je doktorirao na Londonskom univerzitetu 1983. godine, kako piše i na sajtu ovog univerziteta.
Postoji i snimak intervjua Jovanovića za njegovu televiziju Metropolis, u kojem priča da je „bio ful-tajm student, što znači da je morao tezu da završi za tri, tri i po godine, a ne kao što to rade part-tajm studenti za pet, šest”, da je proveo sate u biblioteci LSE, pročitao na desetine hiljade stranica i „da je imao sreću da isprve odbrani doktorat jednog dana u novembru 1983. godine”. Jovanović tu iznosi niz detalja o samoj odbrani – od klub sendviča koje su jeli članovi komisije, do toga da je odbrana trajala punih pet sati i 50 minuta.
Međutim, ono što se moglo čuti u njegovoj poslednjoj izjavi jeste da je on bio part-tajm student i da mu je za izradu rada bilo potrebno malo više vremena, zatim da je rad predao 1983. godine i da mu je mentor Stiv Vud, pre nego što ga je promenio, bio mentor sigurno četiri godine. Na radu koji je pokazao pred kamerama bila je ubeležena 1988. godina, a nekadašnji rektor je zatim pokazao potvrdu iz 10. januara 1991. godine da je odbranio doktorsku disertaciju 17. februara 1989. godine.
Dakle, „jedan dan u novembru 1983. godine” pretvorio se u „februar 1989”. Ono što takođe upada u oči jeste i da je na sajtu Megatrenda, u zvaničnoj biografiji nekadašnjeg rektora, navedeno da je od 1983. do 1989. godine predavao kao profesor na engleskim, francuskim, nemačkim i američkim prestižnim univerzitetima, što ipak nije moguće ako u to vreme nije doktorirao.
A da je ova akademska bruka izašla i van granica Srbije, potvrdio je „Dojče vele”, koji u nedavno objavljenom tekstu, nakon opsežnog istraživanja u nekoliko zemalja, tvrdi da institucije Megatrenda u Londonu, Beču i Japanu – ne postoje. U tekstu pod nazivom „Megatrendovi Potemkinovi univerziteti” navodi se „da se do srede 11. juna na zvaničnoj internet prezentaciji univerziteta Megatrend nalazila atraktivna međunarodna mreža Megatrend University Worldwide i da je problem što su bitni iskazi o toj mreži – obična izmišljotina”.
Posebno je interesantan deo oko japanskog ogranka Megatrenda. Univerzitet u Japanu (MUWJ) osnovan je u saradnji sa „Teogaku Training School Japan – TTSJ“, koju je pak Megatrend osnovao zajedno sa kompanijom „Proudfoot Japan Inc.“ 20. maja 2011. godine. Potpisivanju sporazuma o saradnji prisustvovali su tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki, predsednik Megatrenda u Japanu Kičiro Hazegava i rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović.
Međutim, piše „Dojče vele”, škola pod nazivom „Teogaku Training School Japan – TTSJ” nije registrovana ili akreditovana kod japanskog ministarstva za obrazovanje, kulturu, sport, nauku i tehnologiju, kao ni kod Japanske asocijacije za akreditaciju univerziteta. Isto važi i za japanski Megatrend – MUWJ. Japanska partnerska firma Megatrenda „Proudfoot Japan Inc.” je, kako stoji na njihovoj zvaničnoj internet prezentaciji, zapravo Institut za sudbinu i inovacije osnovan zarad „razvijanja uspešnih, slučajnih otkrića”. Taj institut nije registrovan ni akreditovan od strane japanskog ministarstva za obrazovanje ili Asocijacije za akreditaciju.
Megatrend univerzitet u Srbiji danas čine 11 fakulteta, dve visoke škole, Megatrend virtuelni univerzitet, Institut za nove tehnologije i TV Metropolis. Polaznicima se pruža obrazovanje na osam kampusa u šest gradova Srbije (Beograd, Zaječar, Bačka Topola, Požarevac, Valjevo, Vršac).
Univerzitet je trenutno u procesu reakreditacije, a prethodnu je dobio nakon nekoliko godina „prepucavanja” sa Komisijom za akreditaciju koja mu nije odobrila rad, ali je ta odluka promenjena nakon žalbe Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Videćemo kako će sada postupiti nadležne institucije, a prema nekim informacijama biće zatraženo da se Komisija za akreditaciju ovlasti da posebno preispita rad svih doktorskih studija na svim univerzitetima u Srbiji.
Izvor: Politika

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.