Izvor: RTS, 06.Feb.2023, 13:47

Jovan bez zemlje, Hari bez trofeja

Napadač Totenhema Hari Kejn postigao je pobedonosni gol u meču 22. kola Premijer lige protiv Mančester sitija. Trijumfalnim pogotkom kapiten tima iz Londona postao je najbolji strelac u istoriji kluba i treći najbolji golgeter engleskog klupskog fudbala.
Hari Kejn je ispisao istoriju Totenhema, jer je postigao 200. gol za tim iz severnog dela Londona. Napadač Engleske reprezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postao je treći fudbaler u istoriji Premijer lige koji je ubeležio 200 pogodaka i više. 

Bolji skor od njega imaju Vejn Runi sa 208 i Alan Širer sa 260 golova.
Kejn je u tekućoj sezoni, do sada, postigao 17 pogodaka u Premijer ligi na 22 meča. Budući da kapiten Totenhema ima 29 godina, može se očekivati da će kroz nekoliko narednih, ukoliko nastavi sa dobrim igrama, nadmašiti Runija i Širera.
Još jedan je zanimljiv podatak koji govori u prilog da Kejn može biti najbolji strelac Premijer lige. Kapitenu Totenhema bilo je potrebno 303 meča za 200 golova, dok je Alanu Šireru za tu cifru bilo potrebno 306 utakmica, a Vejnu Runiju 462 nastupa u Evertonu i Mančester junajtedu.
Robusni napadač je na 416 nastupa za Totenhem postigao 267 golova, uz 62 asistencije u svim takmičenjima što ga postavlja na prvo mesto večne liste najboljih strelaca kluba.
Dečak koji može sveUvodni stihovi pesme koju navijači Totenhema gromoglasno pevaju svom miljeniku Kejnu glase: „hoću da ti kažem, a možda ću ti i reći - o dečaku koji može sve. Njegovo ime je Hari, Hari Kejn!" 
Zaista, Hari Kejn može sve, pogotovo nakon veličanstvenog broja postignutih golova, sem da osvoji trofej... sa Totenhemom.
Kejn u Totenhemu je poput kralja, s tim da se on ponaša kao ađutant, na terenu je i vodonoša, a izvan zaštitnik i simbol kluba u poslednjoj deceniji.

Najbolje poređenje Totenhemovog golgetera bilo bi sa kraljem Engleske Jovanom bez Zemlje. Vladavina Jovana bez Zemlje od 1199. do 1216. godine u istoriji države opisuje se kao velika katastrofa, jer je počela porazom u Normandiji, a završena je građanskim ratom.
U fudbalskom smislu, tragedija je zadesila i Kejna koji je pri prvim profesionalim fudbalskim koracima igrao kao pozajmljeni fudbaler Totenhema - Lejton orijentu, igrajući u četvrtom rangu takmičenja u Engleskoj.
Izuzimajući četvorogodišnje pozajmice od 2009. do 2013. godine u pomenutom Lejtonu, Milvolu, Noriču i Lesteru, engleski napadač je igrao samo za „pevce" iz Londona.
Hari Kejn je u avgustu prošle godine obeležio deceniju od momenta kada je debitovao za Totenhem u Premijer ligi, a u prethodnoj deceniji nametnuo se kao jedan od najboljih evropskih napadača

Međutim, sem individualnih priznanja poput Ordena Britanske imperije, ali i onih fudbalskih za igrača meseca, najboljeg strelca lige, najboljeg igrača tima, kao i pojedinačnih rekorda koje je uspeo da obori i postavi, Kejn sa Totenhemom nema nijedan trofej.
S tim u vezi, na društvenim mrežama klub iz Londona već godinama unazad služi da uveseljava korisnike putem domišljatih popularnih mimova.
Jedina razlika u poređenju sa srednjevekovnim monarhom Engleske je da što je Jovan imao zemlju kojom je rukovodio, a Kejn do sada nije osvojio trofej sa Totenhemom.
Jovan je dobio pomalo pogrdno ime „bez zemlje" zato što nije od oca nasledio kraljevstvo, već od svog brata Ričarda Prvog.
Istini za volju, Totenhem je osvojio Audi kup 2019. godine, a trofej namenjen pobedniku prvi je podigao Musa Sisoko. U tom momentu, Kejn je bio u drugom planu.
Kejn lider Mnogo je zabavnih definicija na Internetu, što na prvo i svako sledeće čitanje izazivaju podsmeh, a koje slikovito opisuju lidera.
Ono što svaka od tih formulacija sadrži u pokušaju da što jezgrovitije okarakteriše vođu jedne grupe ljudi obuhvata ključne reči poput toga da je liderstvo proces gde pojedinac svojim ponašanjem utiče na druge ljude kako bi se efikasno ostvarili definisani ciljevi.

Podaci o broju golova koje je postigao Hari Kejn u dresu Totenhema govore o tome da je napadač verovatno s početka karijere uvideo vlastiti značaj i doprinos timu, ali i poziciji među „pevcima", te je krenuo svojim putem, kao kakav vuk samotnjak, jer ne želi da pleše u cirkusu, a dovoljno je hrabar da nastavi sa borbom.
Stoga, na koncu, svaki Kejnov gol u Totenhemu vredi dvostruko, zbog veštine, napadačkog instikta, zbog vere o boljim danima kluba i nemerljivog doprinosa saigračima.
Fudbalera poput „dečaka Kejna koji može sve" poželeo bi svaki trener i igrač, jer van terena nema ispade i kontroverzne izjave, a na igralištu deluje neprikosnoveno u stilu nekadašnjih engleskih golgetera, s tim što je on oličenje modernog, avangardnog napadača.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.