Jen prema euru najjači u pet mjeseci

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Apr.2017, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jen prema euru najjači u pet mjeseci

LONDON - Nesklonost trgovaca riziku zbog terorističkog napada u Rusiji i predstojećeg sastanka američkog i kineskog predsjednika podigla je u utorak tečaj jena prema euru na međunarodnim tržištima na najvišu razinu od sredine studenog.

Jen je prema euru ojačao 0,7 posto, te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 117,48 jena. Japanska je valuta ojačala i prema dolaru, za 0,4 posto, te se zelenom novčanicom trgovalo po 110,465 jena.

Euro je oslabio >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i prema dolaru, za 0,3 posto, kliznuvši na 1,0636 dolara.

Tržišta su nervozna u očekivanju sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xija Jinpinga a na raspoloženje utječe i jučerašnji teroristički napad u Sankt Peterburgu.

Dodatnu nervozu stvaraju predstojeći predsjednički izbori u Francuskoj, posebno izborni rezultat liderice ekstremne desnice i kritičarke Europske unije Marie Le Pen.

"U Rusiji se dogodila tragedija a trgovci su možda također krenuli u kupnje (jena) kako bi se osigurali uoči francuske predsjedničke debate i francuskih izbora koji se održavaju za tri tjedna", tumači jačanje japanske valute Yujiro Goto iz londonskog ureda japanske banke Nomura.

Izrazitiji pad tečaja eura prema dolaru prigušio je nagli pad prinosa na njemačke državne obveznice koje su na glasu kao sigurno ulaganje pa su ih ulagači krenuli kupovati nakon napada u Rusiji.

Među ostalim valutama isticao se australski dolar, koji je prema američkom imenjaku oslabio gotovo 0,8 posto, kliznuvši na 75,45 američkih centi za australski dolar, zbog prilično suzdržane ocjene australske središnje banke o inflaciji i stanju na tržištu rada.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.