Izvor: Luftika.rs, 23.Apr.2023, 10:52

Jedno parče namirnice koja nam je svakodnevno na trpezi štetnije je od cele kesice čipsa

Jutros ste pojeli krišku hleba za doručak? Onda ste uneli više soli u svoj organizam nego da ste pojeli celu kesicu čipsa. U poređenju s kesicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška hleba obično je slanija i glavni je izvor soli u prosečnoj ishrani.
Istraživači iz grupe Action on Salt sa Univerziteta Queen Mary u Londonu procenili su 242 isečenih hlebova pronađenih u britanskim supermarketima. Tri četvrtine njih imalo je isto ili više soli od paketa čipsa od 25 grama, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Nova.rs.
Pokretači kampanje iz akcijske grupe žele da vlada uvede obavezne ciljeve smanjenja unosa soli – sistem koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će to smanjiti broj smrtnih slučajeva od moždanog udara i srčanih bolesti.
Grejem MekGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu Queen Mary i predsedavajući u Action on Salt, rekao je: „Smanjenje soli je najisplativija mera za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti“.
Iako je većina hlebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti taj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosečnog sadržaja soli u hlebu za šest odsto uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu s 40 paketa čipsa.
Portparol Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je:
– Hrana s visokim udelom soli može uzrokovati visoki krvni pritisak koji je povezan s moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo preduzeli mere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u hlebu smanjenom za 25 odsto od ranih 2000-ih. Ali potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi da smanjuje ​​količinu soli u svojim proizvodima kako bi rnivoi bili što je moguće niži.
Izvor: Nova.rs
Prvo fruštuk, ondak na put: Šta se jede za doručak u 35 zemalja sveta

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.