Janošević: Viču da sam zločinac

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janošević: Viču da sam zločinac

Dok se Ašner šeta Klagenfurtom i – kako piše londonski „San” – uživa u evropskom šampionatu u fudbalu, jedna od njegovih žrtava i svedok ustaških zločina u Požegi strahuje i ima problema u vlastitom gradu.

Dušan Janošević (88) preživeo je Ašnerovu torturu u požeškom zatvoru, ispričao je londonskom listu šta mu se tada dešavalo. Sada zbog toga ima problema i sve se više boji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„Bojim se. Za mnom viču da sam zločinac, a pravi zločinac Milivoj Ašner slobodno šeta Austrijom” – rekao je Janošević juče zagrebačkom „Jutarnjem listu”. On je rekao da je u svojstvu svedoka dao izjavu pred istražnim sudijom iz Požege i da je odmah posle toga počeo da doživljava neugodnosti, o čemu kaže:

„Doživio sam niz neugodnosti kada se saznalo da sam svedočio. Ogorčen sam na sve. Ni danas mi nije svejedno. Nikada neću zaboraviti batine koje sam dobio u zatvoru kao dvadesetogodišnji mladić i tada mi niko nije pomogao.”

„Sanu” je Janošević ispričao da ga je Ašner lično „sadistički mučio i to mesecima”.

„U zatvoru me je tukao konopom do krvi, svaki dan šest meseci”, ispričao je Janošević. „Uhapšen sam 1941. godine zbog toga što sam Srbin. Zatvorili su me u malu ćeliju s još 30 zatvorenika. Čuvari su od mene silom tražili da kažem kako sam komunista. Prema nama su se ponašali kao prema životinjama. Svaku noć su potapali užad u vodu da bi nas svako jutro njima mlatili”.

-----------------------------------------------------------

Budaj: Zaštićen kao alpski runolist

Alen Budaj, koji je dobio i nagradu svetskog centra za otkrivanje preživelih nacističkih zločinaca „Simon Vizental" iz Jerusalima i u međuvremenu osnovao Merkelov institut, danas je veoma razočaran razvojem događaja u slučaju Ašner. „Vrlo sam razočaran reakcijom hrvatske države" - kaže on i objašnjava:

„Završetkom mandata Vesne Škare-Ožbolt, koja je tražila izručenje Ašnera, prestali su svi pritisci prema Austriji. Želimo da Hrvatska izvrši pritisak da se izruči, jer pred istim sudom je i general Vladimir Zagorac, kojeg Hrvatska toliko snažno želi da joj se izruči." (Zagorca, inače, Hrvatska traži zbog milionskih malverzacija tokom rata i nestanka torbe dragog kamenja vrednog pet miliona dolara iz Ministarstva odbrane u kojem je tada bio pomoćnik ministra odbrane. O njegovom i Ašnerovom izručenju odlučuje isti sud.)

Komentarišući opravdanje austrijskog suda, Budaj takođe kaže: „Istina je da je Ašner star - on je najstariji ratni zločinac s najstarijim zločinom, no priče o njegovoj bolesti su laži austrijske strane. Ako se već nije sudilo ustaškom zločincu Ivi Rojnici (nedavno umro u Argentini u 92. godini), neka se sudi barem Ašneru, jer ne bude li mu se sudilo, ko će biti odgovoran za sve te nevine žrtve nego Hrvatska? Očekujem da se Hrvatska konačno pokaže kao pravna zemlja."

Podsećajući da mu je Ašner 2004. godine rekao da bi „ponovio sve što je radio u mladosti", Budaj napominje: „Sad je dobio amneziju koja obično zahvati nacističke zločince poput njega. Postoje još uvek živi svedoci, a i Ašner se svega seća. Austrija je izrazito tvrdokorna - 30 godina nije osudila ni jednog nacističkog zločinca. Svi znaju ko je Ašner, no niko ne reaguje. Milivoj Ašner je u Austriji zaštićen kao alpski runolist."

R. A.

[objavljeno: 20/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.