Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba posvećena ruskom avangardnom pozorištu počinje u Londonu

19.10.2014. -

Izložba, posvećena ruskom avangardnom pozorištu, otkrivena je u subotu u londonskom muzeju "Viktorija i Albert". Danas, u vreme političke napetosti, mi smo naročito želeli da organizujemo takvu izložbu. U takvo doba kao što je danas, važno je razmisliti o daljim akcijama, o tome kako da se poboljša budućnost.

O tome su razmišljali i umetnici-avangardisti, to je aktuelno i danas. Biće mi drago, ako britanski mladi budu više saznali u Rusiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ispričao je RIA Novosti prilikom predstavljanja izložbe šef pozorišnog departmana muzeja Džefri Marš.

Izložbu "Rusko avangardističko pozorište: rat, revolucija i dizajn" organizovao je muzej "Viktorija i Albert" zajedno s moskovskim Pozorišnim muzejem "Bahrušin" uz podršku ministarstva kulture RF.

Na izložbi je predstavljeno 150 radova najčuvenijih ruskih slikara, mnoga dela se izlažu u Velikoj Britaniji prvi put. Među eksponatima su modeli scenografije, skice kostima, slike pozorišnih scena takvih autora kao što su Kazimir Malevič, Aleksandar Rodčenko, Vladimir Tatlin, Aleksandra Ekster, Ljubav Popova i Varvara Stepanova. Prva osobina iz tog perioda ruske kulture – od 1913. do 1933. godine – bilo je to, što su svi veliki umetnici radili za pozorište, zato su sva predstavljena dela izuzetno visokog kvaliteta. Druga osobina, jedinstvena za rusku kulturu, sastoji se u tome, što su žene apsolutno ravnopravne s muškarcima. Ako ne znate da je neko delo naslikala žena, ne možete sami pogoditi, rekao je novinarima knez Nikita Lobanov-Rostovski, eksponati iz čije kolekcije su takođe predstavljeni na izložbi.

Važno mesto u ekspoziciji zauzimaju skečevi i litografije Maleviča za čuveno futurističku operu "Pobeda nad suncem", čija je premijera bila održana u Sankt-Peterburgu 1913. godine. Pozadina za jednu scenu opere je bio veliki crno-beli kvadrat, podeljen dijagonalno, koji je bio prototip najčuvenijeg rada tog slikara "Crni kvadrat". Dizajni kostima za operu se takođe nalaze među eksponatima – radeći na njima, Malevič kao da je ponovo stvarao ljudsku figuru.

Na izložbi su predstavljene pozorišne dekoracije, koje je stvorio čuveni filmski reditelj Sergej Ajzenštajn, čije se zasluge u pozorišnoj sferi obično zaboravljaju. Skice kostima i dekoracija za postavku "Makbeta" 1921. godine podsećaju na ulogu Ajzenštajna u pozorištu.

Zahvaljujući crvenoj boji zidova izložbe, koju je predložio izvrstan pozorišni slikar Sergej Barhin, danas sam neočekivano dobio utisak da je to ogromno crveno srce, koje je odjednom počelo da kuca u centru Londona. Ono sve nas puni nekom ogromnom energijom, koja ujedinjuje tragične okolnosti naše istorije i veliku nadu na svetlu budućnost. Upravo su umetnici, koji su našli svoju sferu delatnosti u ruskom pozorištu, najpreciznije i najslikovitije izrazili stanje ljudske civilizacije na početku 20. veka, - istakao je generalni direktor muzeja "Bahrušin" Dmitrij Rodionov.

Nadam se da će zajednički projekti muzeja "Bahrušin" i muzeja "Viktorija i Albert" biti nastavljeni, možda čak i u narednoj budućnosti, - dodao je on.

Izložba će trajati sve do 25. januara 2015. godine.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.