Izvor: Prva.rs, 20.Mar.2014, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdavači ih oduvali, a oni „zapalili“ svet!

I vrapci na grani znaju srceparajuću priču o uspehu i da je najvažnije ne odustajati. Međutim, svi u životu imamo ne baš svetle trenutke kad smo mislili da nam se lađe nikada neće dići sa dna. E pa, samo da znate, nismo jedini. I ove, danas planetarno poznate i ultra bogate face, doživele su nekad brodolom.
DŽ. K. Roling – bogatija od engleske kraljice
Čuvenu autorku serijala „Hari Poter“, Džoan Roling, otkačili su gotovo svi izdavači u Velikoj Britaniji. Kada je 1997. odnela prvih nekoliko poglavlja „Harija“ književnom agentu iz Londona Kristoferu Litlu, čije je ime pronašla u imeniku, on je obijao pragove svih mogućih izdavača koji nisu videli ništa magično u Hariju Poteru. Potom ga je ponudio "Blumsberiju", uglednoj izdavačkoj kući, čiji je direktor bio oduševljen pričom. Rolingovoj je ponuđen ugovor na oko 3000 dolara. Danas je Džoan bogatija i od engleske kraljice, njeno bogatstvo se procenjuje na oko milijardu dolara. U vlasništvu ima imanje u Škotskoj, dvorac u Edinburgu, 10 miliona dolara, vrednu kuću u Londonu, svoj avion i vozni park. Voli da troši novac na luksuznim destinacijama i oblači se u najskupljim buticima...
U2 – „Niste zanimljivi“
Opet Britanci. Daleke 1979. godine izdavačka kuća RSO Records iz Londona poslala je pismo Polu Hjusonu aka BONO, u kom su mu lepo objasnili da su poslušali njihov demo i da to nije nešto što im u tom trenutku odgovara. Naravno, danas ne znamo šta je sa RSO Records, ali i te kako znamo za U2. Već nekoliko decenija ovaj bend žari i pali top liste, njihovi koncerti su među najtraženijim na planeti.  Grupa je formirana u Dablinu u subotu 25. septembra 1976. Hjuson je dobio nadimak „Bono Voks“ po nazivu reklamne kampanje kompanije koja je prodavala slušne aparate (vox bona na latinskom znači „dobar glas“). Edž je dobio nadimak od Bona koji je smatrao da je „oštrica“ najbolji opis Edžovog oblika glave. U2 je ime podmornice i špijunskog aviona, a znači „i ti". To se poklapa i sa njihovom filozofijom da i publika učestvuje u stvaranju muzike i da ste „i vi“ (U2) deo muzike. Četvoročlana grupa, već poznata u lokalnim okvirima, objavila je prvi singl „U2-3“ u septembru 1979. Pesma je stigla na vrh irskih top-lista. U decembru te godinenastupili su u Londonu, ali publika i kritičari su ih iskulirali.  

Endi Vorhol – Nema mesta za „Cipelu“
Davne 1956. godine Endy Vorhol nije bio tražena roba, što znači da to nisu bila ni njegova dela. Endi je ponudio njujorškom muzeju MoMA svoju sliku nazvanu "Shoe" (Cipela“), ali su ga otkačili s obrazloženjem da za nju nema mesta. U pismu su naveli i da ne smatraju pravednim da uzmu sliku koja će samo "povremeno moći da bude prikazana javnosti ". Danas MoMA poseduje 168 Vorholovih dela. Začetnik pop arta  bio je slikar, filmski reditelj, pisac i zvezda, osnivač časopisa „Intervju“ i čuvene Fabrike, gde su se okupljale najveće face iz umetničkog i andergraund sveta Amerike. Tokom 1960-ih od ilustratora je avanzovao u jednog od najpopularnijih umetnika na svetu.

Madonna – Pop kraljica bez materijala
Madonin tim je 1981. godine ponudio nekom izdavaču Madonin demo, ali je kraljica popa odbijena s obrazloženjem da tu nešto fali. U pismu direktora stoji da je "uživao u slušanju Madone i da misli da su produkcija, aranžmani i ona sama vrlo snažni", ali i da ima osećaj da u svemu "nedostaje pravog materijala": "Još uviek ne osećam da je spremna, ali vidim temelj za odličnog izvođača. Zasad odbijam, ali očekujem da vidim još", napisao je izdavač. Na početku karijere, 1984. godine, proglasila se„Materijalnom devojkom“, a tri decenije kasnije bogatstvo Madone Lujze Čikone premašiuje prag od milijardu dolara. Madona se tako pridružila ekskluzivnom klubu poznatih ličnosti sa desetocifrenim bankovnim računom. A onaj jadničak sigurno kosu čupa!
Kurt Vonegat –  Časopis nije za „Macu“
Čuveni pisac („Mehanički pijanino“, „Sirene s Titana“, „Majka noć“, Kolevka za macu“, „Bog vas blagoslovio, gospodine Rouzvoter“, „Klanica Pet“, „Doručak šampiona“, „Zatvorska ptičica“, „Snajper Dik“...) 949. godine primio je pismo od Edvarda Viksa, urednika magazina „Atlantik Montli“ u kom se navodi da su oba primerka romana koje je Vogenat poslao "za pohvalu, ali niti jedno od njih nije dovoljno privlačno za objavljivanje". Uramljena kopija tog pisma sad visi u memorijalnoj biblioteci Kurta Vonegata u Indijanapolisu.
Stig Larson – „Milenijum“ bez dobrog autora
Švedski novinar, pisac i aktivista Larson nije dovoljno dugo poživeo da bi uživao u uspehu svoje trilogije „Millenijum“, ali zato je vrlo dobro znao što znači kad te neko odbije. Nakon prijave u novinarsku školu u Stokholmu dobio je pismo u u kojme se navodi da jednostavno nije dovoljno dobar da bude novinar. Larson je umro 2004. godine, četiri godine pre nego što će postati drugi najprodavaniji autor na svetu. Do novembra 2011. njegov “Milenijum” je prodat u tiražu od 65 miliona primeraka. Posthumno dobio mnogobrojna priznanja, a po knjigama je snimljena trilogija „Milenijum“.  Umro je od srčanog udara penjući se na sedmi sprat zgrade u kojoj je živeo jer je lift bio u kvaru. Postoje sumnje da njegova smrt nije slučajna.
Tim Barton – Dizni ga voli
Što se odbijanja tiče, Tim Barton uje zapravo dobro prošao. 1976. godine, dok je još bio u srednjoj školi, poslao je dečju priču  „Džin Zig“ u „Volt Dizni“. Oni su ga odbili jer je bila "previše slična Sesovim radovima da bi bila dobra za tržište", ali je urednica Tereza Kroger napomenula da je uživala čitajući njegovu priču i gledajući ilustracije. Nekoliko godina kasnije Barton je u“Dizniju“ dobio posao "naučnika animatora". Barton je postao jedan od najomiljenijih reditelja Holivuda, Džoni Dep mu duguje karijerau, a Mišel fajfer ga je moljakala za ulogu u „Mračnim senkama“.
Džim Li – „Smešni X men“
Danas je Džim Li  jedan od najpoznatijih ljudi u svietu stripova. Ali, sredinom osamdesetih borio se da pronađe svoje mesto, a odbili su ga gotovo svi veći izdavači, uključujući i jednog na čijem čelu sad sed! Ipak, najsmešniji komentar dobio je iz „Marvela“, čiji je urednik Eliot R. Braun odbijanje započeo rečima: "Vaš rad izgleda kao da ga je napravilo četvoro ljudi" i savetovao mu da se ponovo prijavi kad bude "konzistentan i nauči da crta ruke ". Pismo je sam objavio na Instagramu. Li je inače nacrtao skoro sve stripove o X menu!

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.