Izabrane najbolje himne

Izvor: B92, 25.Jan.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrane najbolje himne

Britansku himnu "Bože spasi kraljicu" (God Save The Queen) je tako teško pevati da postoji bojazan da se ona neće dovoljno čuti na stadionima tokom Olimpijskih igara koje će se ovog leta održati u Londonu, rezultat je nedavnog istraživanja dvojice muzikologa.

Francuska "Marseljeza" je, pak, mnogo melodičnija i daleko lakša za pevanje.

Dvoje stručnjaka, Amerikanka Alisan Pouli i Nemac Danijel Milensajfen uporedili su državne himne šest zemalja i ustanovili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pojedine, poput amerčke himne "Barjak iskićen zvezdama" (The Star-Spangled Banner), zahtevaju gotovo virtuozno izvođenje.

"Mislim da se osim Francuzima rezultati naše studije neće dopasti nijednoj zemlji", kazala je Pouli, navodeći da se zahvaljujući svom poletnom tonu "Marseljeza" može pevati "punim plućima" bez straha od falširanja.

Istraživanje se zasniva na tridesetak parametara kao što su dužina strofa, korišćene reči u tekstu i neophodne vokalne sposobnosti.

"Marseljeza" je zbog lakoće izvođenja zauzela ubedljivo prvo mesto. Slede nacionalne himne Australije, Nemačke i Kanade, dok su se američka i britanska našle na začelju liste.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Marseljeza lakša za pevanje od britanske himne

Izvor: NaDlanu.com, 26.Jan.2012, 12:00

LONDON, 26. januara 2012. (Beta-AFP) - Britanska himna "God Save The Queen" veoma je teška za izvodjenje i postoji opasnost da će zvučati veoma loše kada je publika bude pevala tokom Olimpijskih igara u Londonu, dok je francuska "Marseljeza" medju deset najlakših himni za pevanje, rezultati su jednog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.