Iz Londona u Beograd

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Londona u Beograd

Svetlana Dimčović, rediteljka sa međunarodnom karijerom, u Ateljeu 212 postavlja komad „Bog pakla” Sema Šeparda

Rediteljka Svetlana Dimčović u Ateljeu 212 postavlja delo „Bog pakla” autora Sema Šeparda. Premijera je zakazana za nedelju uveče u 20.30 časova na sceni Teatra u podrumu. Komad „Bog pakla” Šepard je napisao 2004. godine, a u njemu priča o dvoje ljudi koji žive svoj život u američkoj zabiti... Tekst je prevela, takođe, Svetlana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dimčović, scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Snežana Pešić Rajić, a u podeli su: Dragana Đukić, Branislav Trifunović, Vladislav Mihailović i Bojan Lazarov.

Svetlana Dimčović ima internacionalnu karijeru, ali do sada nije radila u rodnom Beogradu. Mlada rediteljka diplomirala je Dramske umetnosti i englesku književnost na Univerzitetu u Birmingemu 1997. godine, četiri godine kasnije izabrana je za člana rediteljskog programa Royal National pozorišta u Londonu. Radi kao asistent režije i dramaturgije u Orange Tree pozorištu u Londonu, od 2003. do 2005. godine angažovana je kao reditelj u Gate pozorištu u Londonu. Uz sve to, Svetlana uspostavlja nove veze sa zemljama čije drame se retko izvode na engleskom govornom području. Od 2003. godine radi sa britanskim Savetom na unapređenju nove drame i izvođenju stranih pisaca van njihovih govornih područja.

– Beograd je moj grad, u njemu vidim svoju budućnost. Sa 11 godina, kao učenica osnovne škole „Petar Petrović Njegoš”, svoj novi životni i radni kutak pronašla sam u Engleskoj, gde sam se odselila sa svojim roditeljima, i tu smo i ostali. Sebe, ipak, vidim u Srbiji. Nadam se da ćemo ovde imati sve više koprodukcija sa pozorištima iz drugih zemalja. Mislim da je to put našeg pozorišta u budućnosti. Beograd ima lepa pozorišta i svest metropole. To treba negovati. I ova predstava „Bog pakla” može tome da doprinese, kaže naša sagovornica.

Pozorišna avantura vodila je Svetlanu Dimčović na razne strane sveta. Šarmantna rediteljka režirala je i gostovala u Finskoj, Rusiji, Litvaniji, Indiji, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji. Prevodi više od 20 pozorišnih i radio-drama.

– Sebe ne vidim ni u jednom drugom poslu.Pozorište mi je važno jer je, nadam se, istinito, jer nema druge umetnosti koja na taj način u isti taj prostor stavlja žive ljude – glumce, sa jedne strane, publiku sa druge. Ta dimenzija me jako zanima. Takođe, to je umetnost koja na specifičan način može da utiče na publiku i publika na nju.Intrigira me istinitost, momenat umetnosti u trenutku, između publike i predstave, glumca, napominje rediteljka.

U Engleskoj je pisac nove drame izuzetno dobro plasiran, dodaje Svetlana Dimčović. Nove drame se poštuju, traže, rade. Englesko pozorište ima veliki broj mladih pisaca, veliki broj novih drama. Bavi se i klasikom, Šekspirom, pre svega. To je pozorište preciznosti, koje ima široku publiku, komercijalno, gde se tri-četiri nedelje igraju predstave bez pauze.

– Pomno i dosta dugo pratim i srpsko pozorište. Mi smo zadržali ansambl pozorišta, imamo glumce koji se znaju međusobno, koji su radili jedni sa drugima, koji imaju uspostavljene odnose, kontakte, lakoću glume, samim tim što zajedno rade češće... To daje dodatnu lepotu pozorištu jer naša publika može da prati iste glumce u raznim ulogama i da vidi njihove promene, njihov razvoj u glumačkom smislu, da vide kakvi su kada ostare, kada i kako igraju druge uloge – kaže rediteljka.

Svetlana Dimčović će još kratko boraviti u Beogradu. Do kraja godine ima popunjen radni raspored. Čekaju je nove predstave. Režiraće u Engleskoj i Litvaniji. Čeka je i prevod Šilerove „Marije Stjuart” koju dramatizuje Biljana Srbljanović za internacionalnu manifestaciju „ Linc 2009 –evropska prestonica kulture”.

B. Trebješanin

[objavljeno: 20/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.