Italija: Humanitarna katastrofa

Izvor: B92, 12.Feb.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Humanitarna katastrofa

Rim, London -- Italijanska vlada proglasila je humanitarnu katastrofu, dok stotine izbeglica iz Tunisa i dalje pristižu na jug zemlje.

Italijanska obalska straža je poslednjih nekoliko dana presrela preko 2.000 Tunižana koji su, uglavnom ribarskim čamacima i brodićima, pokušali da se domognu italijanske obale.

Broj ljudi iz severne Afrike koji pokušavaju da uđu u Italiju je naglo porastao nakon pada predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tunisa, Ben Alija.

Organizacija Ujedinjenih nacija za izbeglice kaže da neki od njih beže od siromaštva, dok drugi traže azil.

Situacija je najteža na malom ostrvu na jugu Italiji, Lampeduzi, poznatom kao prvo odredište ilegalnih imigranata iz Afrike i Azije.

Italija je zatražila pomoć od Evropske unije, kako bi se lokalnim vlastima, u oblastima preplavljenim talasom izbeglica, omogućila dodatna sredstva u njihovom zbrinjavanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.