Istraga Britanije i SAD: U avionu bila bomba džihadista »Sinajskog vilajeta« ?

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Nov.2015, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga Britanije i SAD: U avionu bila bomba džihadista »Sinajskog vilajeta« ?

LONDON - Svi letovi između egipatskog Sharm el-Sheika i Ujedinjenog Kraljevstva su otkazani nakon “novih rezultata istrage oko pada ruskog aviona na Sinaju”, objavili su iz Kancelarije britanskog premijera u Downing Streetu.

Sumnje da je ruski avion u subotu srušen pomoću eksplozivne naprave natjerali su britansku vladu na ovakvu radikalnu mjeru.

“Istraga još traje i ne možemo kategorički utvrditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << razloge pada ruskog aviona. Međutim, imamo neke nove informacije koje upućuju na to da je avion srušen pomoću eksplozivne naprave”, objavili su iz Downing Streeta.

U međuvremenu su i američki zvaničnici, ali ne pod punim imenom i prezimenom, vodećim svjetskim agencijama počeli govoriti da i oni vjeruju kako je scenario prema kome je Airbus A321 oboren bombom “vrlo vjerovatan”. Neimenovani je američki zvaničnik za NBC News izjavio kako je moguće da je napravu u letjelicu postavio neko povezan s Islamskom državom.

Kao što je poznato, u Egiptu djeluju militanti koji su pod kontrolom IS, a poznati su kao Sinajska provincija ili Sinajski vilajet.

U proteklim su mjesecima bili veoma aktivni na poluostrvu Sinaju gdje su ubili veći broj egipatskih vojnika i policajaca.

Egipatske su vlasti u srijedu oštro reagovale na izvještaj na iz Ujedinjenog Kraljevstva i Amerike o navodnoj bombi na avionu, insistirajući da su takve tvrdnje 'preuranjenje', prenosi The Guardian.

Ruski inspektori su istovremeno obavijestili da su preslušali snimke iz kokpita te da je audiozapis oštećen.

Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Sharm el-Sheika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 23 minute nakon polijetanja na sjeveru Sinaja, stotinjak kilometara južno od grada Al Arisha.

U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi i nito nije preživio nesreću..

(NN, Agencije, jutarnji.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.