Istočni gasni spor - zapadna hladnoradijatorska fobija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istočni gasni spor - zapadna hladnoradijatorska fobija

LONDON - Postoji bojazan da će u većem delu Evrope radijatori biti hladni, upozorio je londonski "Tajms" povodom "gasnog spora" Rusije i Ukrajine oko dugova za gas.

List je, povodom najavljenog prekida isporuka ruskog gasa Ukrajini, podsetio da četvrtinu od ukupne godišnje potrošnje gasa zemlje Zapadne Evrope uvoze iz Rusije.

Osamdeset odsto uvezenog gasa, pak, putuje preko Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i postoji bojazan da će na većem delu kontinenta radijatori biti hladni, dodao je "Tajms" .

Kao nepouzdana Rusija

Ruski premijer Vladimir Putin, na konferenciji za novinare u sredu nije mogao da sakrije nezadovoljstvo zbog toga što Rusija ponovo, kao i 2006. godine, u očima Zapada izgleda kao nepouzdan dostavljač energenata i to usred najhladnijeg zimskog perioda, naveo je list.

Pritom je istaknuto da je juče popodne izgledalo kao da je problem rešen, kada je ukrajinska kompanija "Naftogaz" objavila da je uplatila dug od oko dve milijarde dolara, i to preko posrednika.

Međutim, ruski "Gasprom" je objavio saopštenje tvrdeći da novac nije dobio, i da mu Ukrajina preti konfiskacijom gasa namenjenog Evropi.

Pad pritiska do Atlantika

"Tajms" je upozorio da postoji opasnost od "domino-efekta", ukoliko opadne pritisak u gasovodu u Ukrajini, što bi moglo da dovede do slabijeg protoka gasa i ka zemljama Evropske unije.

Nemačka i Italija su najveći zapadnoevropski uvoznici gasa, sa više od 34, odnosno 22 miliona kubika ruskog gasa godišnje. Na trećem mestu je Velika Britanija, sa nešto više od 15 miliona kubnih metara.

Nedovoljno jeftino za Kijev

Putin je, dodaje list, predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu preneo i da Kijev nije pristao na ponuđenu cenu gasa za Ukrajinu za 2009. godinu, iako je ona bila "ispod tržišne".

Prema Putinovim rečima, Ukrajini je ponuđen gas po ceni od 250 dolara za hiljadu kubnih metara, što je znatno niže od sadašnje cene na tržištu, koja iznosi nešto ispod 420 dolara, naveo je britanski list.

Ruski premijer je tom prilikom naveo da je "Gasprom", pre svega, imao u vidu dobrobit ukrajinskog stanovništva", ali Kijev, kako navodi "Tajms", smatra da je ponuda loša, jer će u dogledno vreme cena gasa u svetu morati da padne ispod one koju mu je ponudio ruski snabdevač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.