Island najbolje mesto za žene

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island najbolje mesto za žene

Sportistkinje i umetnice najviše šansi imaju u SAD i Švedskoj, a političarke i menadžerke u Ruandi i Tajlandu

Ako ste žena, najbolje je da živite i radite na Islandu, pokazuje nedavno istraživanje koje je povodom sutrašnjeg Dana žena sproveo britanski list „Indipendent” u svim delovima sveta.

Island na vrhu liste ne iznenađuje jer je reč o sredini koja i inače teži društvenoj pravdi, ne samo kada je reč o polovima. Iznenađenja, međutim, ima pa je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prema saznanjima londonskog lista probijanje menadžerki mnogo lakše u Tajlandu nego u Evropi.

Islanđanke s razlogom slave 8. mart: u njihovoj sredini najmanja je razlika među polovima kada je reč o obrazovanju, zdravstvenoj nezi, primanjima, poslovnim i političkim šansama. Najgori u svim ovim kategorijama je Jemen, proglašen za najnesrećnije mesto rođenja žena.

Na materinstvo je najlakše odvažiti se u Norveškoj zbog odlične zdravstvene nege tokom trudnoće, dok je porođaj najsigurniji u Grčkoj. Sa druge strane, Avganistanka ima 200 puta veće šanse da umre dok rađa dete nego da nastrada od metka ili bombe, čak i u najopasnijim delovima zemlje sa stalnim borbama. Podjednako je teško u novostvorenom Južnom Sudanu u kome radi samo 20 babica.

 

Pravo na abortus najlakše se ostvaruje u Švedskoj gde ne postoje nikakva ograničenja sve dok je plod mlađi od 18 nedelja, dok je pobačaj zabranjen u Salvadoru, Nikaragvi i na Filipinima.

Japanke su najdugovečnije žene sveta i u proseku žive 87 godina, dok je vek najkraći za stanovnice afričke države Lesoto i traje samo 48 godina. Ipak, ambiciozne Japanke imaju puno razloga za nezadovoljstvo jer čine samo osam odsto vrhunskog menadžmenta. Po šansama za uspeh žena na mestima gde se donose najvažnije poslovne odluke, Japan je na dnu liste, a vrh nije rezervisan ni za ostale najrazvijenije zemlje sveta, već za Tajland. Tamo žene zauzimaju 25 odsto rukovodećih mesta.

Slično, političarka će se pre probiti u Africi ili Aziji nego u kolevci moderne demokratije Velikoj Britaniji. Britanija se na listi zemalja sa političkim šansama za žene našla iza Pakistana, a na čelu je Ruanda, jedina država sveta u kojoj ima više poslanica nego poslanika u narodnoj skupštini. Na dnu su Saudijska Arabija, Jemen, Katar, Oman i Belize u čijim parlamentima nema političarki.

Još jedan neočekivani lider je Jamajka jer tamo žene obavljaju 60 odsto najodgovornijih poslova koji iziskuju najviše obrazovanje. Samo je dva odsto takvih funkcija za žene u Jemenu koji je ujedno i država gde se najviše oseća razlika između polova generalno u bilo kom plaćenom poslu. Na Bahamima je postignut najviši stepen ravnopravnosti kada je reč o poslovnim prilikama.

Međutim, najviše para zarađuju građanke Luksemburga i Norveške i po primanjima su potpuno izjednačene sa kolegama. Podvajanja u zaradi u korist muškaraca najveća su u Saudijskoj Arabiji. Da žene Persijskog zaliva ipak uživaju u nekim prednostima pokazuje podatak da u Kataru na jednog studenta dolazi šest studentkinja zbog čega su istraživači označili Katar kao mesto na kome je ženama najlakše da se obrazuju. Pristup školama za žene najteži je u Čadu.

„Indipendent” se pozabavio i umetnicima i utvrdio da je njihov raj Švedska jer tamo institucije imaju zadatak da izjednače polove u umetnosti dok Švedski filmski institut ravnopravno dodeljuje sredstva muškarcima i ženama.

Sportistkinje su najsrećnije sa pasošem SAD, dok u Saudijskoj Arabiji nemaju nikakve izglede: ova zemlja zabranjuje fizičko devojčicama koje pohađaju državne škole i nikada nije poslala nijednu ženu na Olimpijske igre.

J. S.

-----------------------------------------------------------

Najlakše do svog taksija u Indiji

Dok su dobro nagrađena zanimanja u mnogim delovima sveta teško pristupačna ženama, neplaćeni rad u kući im se oberučke prepušta. Tako se prosečna Meksikanka zanima decom i domaćinstvom četiri sata duže od muških ukućana. Poredeći se sa muškarcima, žene najbolje koriste slobodno vreme u Danskoj. Dankinje se čišćenju i kuvanju posvećuju nepun sat duže od Danaca.

Vožnja taksija tradicionalno je muško zanimanje u najvećem delu planete, ali je ženama najlakše da uđu u ovaj posao u Indiji. Ženama u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno da upravljaju automobilima.

objavljeno: 07.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.