Intervju: The Noisettes

Izvor: B92, 01.Jul.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju: The Noisettes

Londonski sastav "The Noisettes" koji čine Šingaj Šinova (Shingai Shoniwa - vokal, bas gitara), Den Smit (Dan Smith - gitara) i Džejmi Morison (Jamie Morrison - bubnjevi) u 2009. godini, zahvaljujući drugom albumu "Wild Young Hearts" pravi veliki proboj na svetskoj muzičkoj sceni. U ekskluzivnom intervjuu za Radio B92 bubnjar Džejmi Morison govori o bendu koji važi za jednu od trenutno najvećih britanskih koncertnih atrakcija.

Džejmi, kako su nastali "The >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Noisettes", kako si upoznao Dena i Šingaja?

- Den i Šingaj su išli u istu školu u Londonu "Brit School", u koju je, inače, išla i Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), kao i još mnogi drugi poznati ljudi iz sveta muzike, njih dvoje su u to vreme svirali u mnogim cover bendovima. Par godina kasnije, odlučili su da naprave bend i bio im je potreban bubnjar za snimanje albuma. Ja sam u to vreme radio kao sešn muzičar i jedan prijatelj me je upoznao sa njima. Imali smo probno snimanje i odmah nakon toga otišli u Los Anđeles gde smo potpisali ugovor sa diskografskom kućom i počeli snimanje albuma. Bilo je ludo kako se sve tako brzo desilo i evo, sad već šest godina postojimo kao bend.

Pročitao sam negde da si još uvek iznenađen što si u bendu?

- To sam rekao zato što sam ranije radio kao sešn muzičar, snimao sam sa raznim muzičarima na njihovim albumima i mislio sam da je to to, da ću se samo time baviti celog života, a onda se sve jako brzo promenilo. Došao sam na samo jedno snimanje u studiju, a odjednom se tu našao ugovor sa diskografskom kućom, odjednom sam sa bendom na turneji koja traje godinama i sve to me i dalje iznenađuje, ali nijednog trenutka nisam zažalio što je tako ispalo.

Rekao si da mnogo vremena provodite na turnejama, list "Guardian" je "The Noisettes" proglasio za jedan od najboljih koncertnih bendova u Britaniji trenutno...

- Mi jesmo najbolji koncertni bend... :)

Ne sumnjam u to... Vaš novi album "Wild Young Hearts" se dosta razlikuje od prvog albuma "What's The time, Mr. Wolf?", pojavili su se novi elementi u zvuku benda?

- Svi u bendu mislimo da je to prirodan razvoj, upravo u tim promenama nalazimo puno inspiracije. Nakon prvog albuma smo dugo bili na turneji i razmišljali smo još tada da ukoliko nam se ukaže prilika da snimimo još jedan album i da dobijemo još jednu šansu da nakon njega održimo mnogo koncerata, onda ćemo to uraditi na drugi način. Najjači adut našeg benda je Šingajin glas. Dan i ja, kada smo razgovarali o novom albumu, složili smo se da vokal treba da bude u prvom planu, da tekst pesme i način njenog izvođenja, sama pesma kao takva, treba da bude najjači aspekt našeg benda. To nije bio slučaj sa prvim albumom, na kome je dominirala sirova energija, tu smo prosto želeli da se predstavimo kao bend iz garaže koji može da proizvede mnogo buke. Na drugom albumu nije nam bila namera da pokažemo šta sve umemo da odsviramo na instrumentima, već je akcenat na samim pesmama, na tekstu, na melodiji i to je glavna promena... pored toga, mi svi, inače, slušamo različite vrste muzike i ne želimo da u zvuku našeg benda bude zastupljen samo jedan stil, u tom slučaju verovatno ne bismo više postojali, ovako ostavljamo sebi opciju da se muzikom bavimo i dalje, ko zna, možda će naš sledeći album biti potpuno elektronski, jednostavno nema pravila.

Rekao si da je Šingajin glas najjači adut benda, mnogi misle da njen vokal mnogo efektniji u žanrovima kao što su pop, soul ili džez, nego rok en rol?

- Da, to smo i primenili na novoj ploči, mada smo zadržali i neke elemente rok en rola, što se pogotovo odnosi na naše koncerte. Šingaj je sjajna pevačica, njen glas ima velike mogućnosti i može dobro da se snađe u skoro svakom žanru, upravo ta raznovrsnost u interpretaciji cini je fantastičnim izvođačem.

Šta je na vas najviše uticalo da se posvetite muzici, ko su vam bili omiljeni autori?

- Na mene su najviše uticali Dejvid Bouvi (David Bowie), "Talking Heads" i Van Morison (Van Morrison), njih sam najviše slušao kad sam bio mali i mogu da kažem da su me oni direktno inspirisali da počnem da se bavim muzikom. Pošto sam veliki ljubitelj muzike, slušam sve muzičke žanrove. Dok smo snimali album "Wild Young Hearts" slušao sam izvođače kao sto su Lil Vejn (Lil' Wayne), Britni Spris (Britney Spears), "Girls Aloud", tu vrstu pop muzike, Dan je slušao grupe kao sto su "Motley Crue" i "Van Halen", dok mislim da je Šingaj, u vreme snimanja albuma više bila pod uticajem filmova i pozorišnih predstava koje je tada gledala, kao i pod uticajem samog okruženja u kome smo bili, nego što je slušala nešto posebno. Znam da je Den kao klinac slušao bluz, a da je Šingaj slušala bukvalno sve.

Ta muzička eklektika može se i čuti na ploči "Wild Young Hearts", koja prilično dobro prolazi. Koji su vam još planovi za predstojeći period? Izdali ste nedavno novi singl "Never Forget You", uskoro nastupate na festivalu Glastonberi...

- Da, uvek nastupamo Na Glastonberiju. Izdali smo već nekoliko singlova sa tog albuma, a novi "Never Forget You" je za kratko vreme postao veliki hit u Engleskoj. Bićemo prilično zauzeti tokom leta, nastupaćemo na velikom broju festivala, a od jeseni krećemo na turneju. To što sad radimo ovaj intervju znači da ćemo doći da sviramo i u vašoj zemlji. U svakom slučaju, pred nama je vrlo uzbudljiv period.

Rekao si da bi sledeći album mogao da bude potpuno drugačiji od onoga što te do sad radili, da li već imate neke nove pesme?

- Da, i to dosta njih. One još treba da se dorade, ali već sad sam srećan što ih imamo i vrlo sam vezan za njih. Inače, u planu imamo i snimanje muzike za mjuzikl o kome, za sad, vrlo malo znam, jer smo u potpunosti posvećeni promociji albuma, ali, u svakom slučaju, pre nego što snimimo sledeći album ćemo uraditi taj mjuzikl.

Jedva čekam da to čujem. Džejmi, hvala ti puno za intervju, želim sve najbolje grupi "The Noisettes" i nadam se da ćemo vas uskoro videti...

- Sigurno, kad budemo svirali tu, dođi da nas pozdraviš...

Slušajte Noisettes na B92.fm

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.