Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidentni golubar opet na sceni

Ko je Nikola Sandulović koji je pokušao da prekine razgovor premijera Aleksandra Vučića sa studentima Londonske škole ekonomije

Razgovor Aleksandra Vučića, premijera Srbije, sa studentima Londonske škole za ekonomiju prekinut je prekjuče incidentom koji je izazvao Nikola Sandulović, koji se predstavio kao predsednik Republikanske partije i svojevremeno savetnik premijera Zorana Đinđića. Na jednominutnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snimku objavljenom na „Jutjubu”, vidi se Sandulović, koji u ruci drži disk i njime upire u premijera dok ženska osoba, koja se predstavila kao njegova advokatica, na engleskom objašnjava da se na disku nalazi dokaz da je Vučić u njegovu kuću poslao policajca, koji je zapretio da će „ovaj čovek biti ubijen ako ne prestane sa političkim aktivnostima”.

Mediji su preneli da se incident dogodio posle predavanja, u vreme postavljanja pitanja, kada se Sandulović javio za reč. Vučić je kazao okupljenima da ne želi da polemiše sa Sandulovićem jer „svi u Srbiji znaju ko je on” i da je ovo divan politički poklon za njega, napominjući da Sandulović nikada nije bio Đinđićev savetnik.

Republikanska partija, na koju se Sandulović poziva, registrovana je u januaru 2014. godine. Zajedno sa njenim prvim predsednikom Vladimirom Cvijanom, nekadašnjim članom Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke (DS), Sandulović je jedan od osnivača partije.

O njemu se najčešće govori kao o članu obezbeđenja pokojnog premijera Đinđića, dok mnogi navode da je bio i šef. U MUP-u Srbije za „Politiku” je juče rečeno da Sandulović nikada nije radio u Upravi za obezbeđenje ovog ministarstva niti svojevremeno u Državnoj bezbednosti.

On je bio uhapšen u akciji „Sablja”, pokrenutoj posle ubistva premijera Đinđića. Sandulović je, kako su objavili mediji, tvrdio da mu je hapšenje „namestio” Vladimir Beba Popović. Policija njegovo ime spominje u takozvanoj beloj knjizi o organizovanom kriminalu, koja nije zvaničan dokument, već skup policijskih informacija i nema snagu dokaza. MUP u „beloj knjizi” navodi da je Sandulović bio pripadnik „zvezdarske grupe”, čiji je vođa bio Sredoje Šljukić Šljuka. Grupa se bavila trgovinom drogom, iznudama i reketiranjem, švercom nafte i naftnih derivata i dovodila se u vezu sa pojedinim ubistvima.

Godine 2006. bačena je bomba u dvorište njegove kuće na Senjaku, u trenutku kada je ulazio u kuću. Ostao je nepovređen a počinilac nije otkriven. On je tada ponudio nagradu onome ko ukaže na bombaša.

U žižu javnosti Sandulović ponovo dolazi u januaru 2010. godine, kada je preživeo atentat. On i dva slučajna prolaznika ranjeni su kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena ispod suvozačevog sedišta njegovog automobila. Do detonacije je došlo u trenutku kada je on ušao u vozilo i pokušao da ga pokrene.

Zbog ovog događaja krajem januara uhapšena je četvoročlana kriminalna grupa, a povod za bombaški obračun bio je, prema tadašnjim informacijama iz policije, dugogodišnji sukob između Sandulovića i ove kriminalne grupe u vezi sa neraščišćenim imovinskim odnosima oko poslova golubarstva.

Nezvanično, Sandulović se pominje i kao vlasnik nekoliko prestoničkih ugostiteljskih objekata, a tabloidi su prenosili i „detalje” iz njegove veze sa pevačicom Slađanom Delibašić Đogani kojoj je poklonio automobil „jaguar”. Sandulović je od 2001. godine predsednik Golubarskog saveza Srbije.

D. Vukosavljević

objavljeno: 29.10.2014.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.