Imam još mnogo toga da naučim

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imam još mnogo toga da naučim

Rafael Nadal je tunelom ispod Lamanša iz Pariza stigao do Londona i ujedinio dva pehara, što se oduvek smatralo nemogućom misijom. Tako je momak iz Majorke osvajanjem Vimbldona zapušio usta brojnim kritičarima, pre svega na američkom kontinentu, koji su ga stalno proglašavali „jednodimenzionalnim" teniserom osuđenim da pobeđuje samo na šljaci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ono što su u finalu prikazali Federer i Nadal svakako je morao da vidi i Novak Đoković, koji će Vimbldon 2008. pamtiti po neočekivanom porazu od Marata Safina. Jučerašnji broj „Tajmsa" objavio je da je Novak iz Italije pratio finale Vimbldona i da je poslao SMS svom PR menadžeru Benitu Perezu Barbadilju u kojem je pisalo: „Imam još mnogo toga da naučim". Barbadiljo, zanimljivo je, radi isti posao i za Nadala.

Posle uzbudljive dve nedelje na travi, mediji prenose da je naredni zadatak novog vimbldonskog vladara da „ukroti Njujork". To je i za mnoge Nadalove prethodnike bilo mesto sunovrata. Pravi primer je Bjern Borg, koji je pre nekoliko dana iz svečane lože „navijao" za Nadala i gledao kako Rodžer Federer ostaje na pet pehara u Londonu, koliko je i on osvojio na istom mestu od 1976. do 1980.

Mnogi tvrde da poraz Federera i pobeda Nadala možda predstavljaju novu bitnu tačku u rasporedu snaga svetskog tenisa. Razlika između njih je 545 poena, a broj jedan u narednih par meseci mora da odbrani veliki broj poena. Smena na vrhu odavno nije bila bliža.

- Kompjuter još „ne shvata" da je, u stvari, već došlo do promene. Ko osvoji u istoj sezoni Rolan Garos i Vimbldon, za mene je broj jedan - kaže slavni nemački teniser Boris Beker.

Zato će „peti grend slem sezone", takmičenje na Olimpijadi, biti prava prilika da vidimo da li je Nadal spreman da na brzoj podlozi još jednom izmakne tlo ispod nogu Švajcarca. Pre nego što 25. avgusta ne počne US Open u kojem Federer brani titulu osvojenu prošle godine u finalu protiv Novaka Đokovića.

- Ovo je bez dileme moj najteži neuspeh. Uvek je lepo biti deo velikih mečeva. Znam da ću jednom u životu, kad sve ovo bude samo prošlost, reći da sam igrao veliki meč. Ali sada je tako da o ovome ne mogu da mislim ništa pozitivno. Izgubio sam od igrača koji je zaslužio pehar jer je igrao fantastično - priznao je Rodžer Federer.

List „Marka" je započeo anketu u kojoj je čitaoce pitao da li je Nadal najveći španski sportista svih vremena, a legenda španskog tenisa Manolo Santana (70), šampion Vimbldona iz 1966. godine, bio je ganut do suza kada je gledao ceremoniju pobednika.

- Nisam mogao da zamislim da odem sa ovog sveta, a da pre toga još jedan Španac ne osvoji Vimbldon! Rafa je igrao fantastično, on nije sjajan smo na terenu već i van njega - izjavio je Santana.

AIPS: Ana i Rafael najbolji teniseri sveta

Najbolja teniserka sveta Ana Ivanović dobila je juče još jedno značajno priznanje. Međunarodna sportska pres asocijacija (AIPS) sa sedištem u Londonu izabrala je srpsku teniserku za najbolju u godini, dok je tu titulu u konkurenciji tenisera dobio novi šampion Vimbldona Rafael Nadal.

Ivanovićeva je započela petu nedelju vladavine na WTA listi, a do ovog trenutka osvojila je dve titule u sezoni, turnir Masters serije u Indijen Velsu i grend slem trofej na Rolan Garosu. U izboru je učestvovalo 9.100 novinara iz 150 zemalja i time ovo priznanje dobija na težini.

- Veoma sam počastvovana zbog toga što sam dobila ovo veliko priznanje udruženja sportskih medija - izjavila je Ivanovićeva.

AIPS je dodelio još jedno priznanje. Reč je o nagradi za doprinos teniskom sportu, a ove godine laureat je trostruki šampion Vimbldona i bivši igrač broj jedan, Nemac Boris Beker.

Kada je reč o Ani, ovo je samo još jedna u nizu nagrada koje su počele da stižu u njene ruke. Pre četiri meseca od strane WTA je nagrađena priznanjem „Karen Krancke" za fer-plej ponašanje, a istovremeno je dobila priznanje kao teniserka koja je načinila najveći napredak u 2007. godini.

Nastavak sezone iz SAD

Najbolji srpski teniseri nalaze se na zasluženom odmoru. Turnirima se vraćaju 21. jula, Jelena Janković bi trebalo da igra u Los Anđelesu, a Novak Đoković na „Rodžers kupu" u Torontu, turniru Masters serije čiji je nagradni fond 2,61 milion dolara. Ana Ivanović će na istom takmičenju, ali u Montrealu, startovati sedam dana kasnije.

Kada je reč o destinacijama koje su izabrali za odmor, može se reći da nisu otišli predaleko. Ivanovićeva je sa porodicom u Španiji, Đoković je u Italiji, a Jelena Janković je u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Rafael Nadal

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.