ILO: Rast plaća u svijetu u 2017. najniži u deset godina

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Nov.2018, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ILO: Rast plaća u svijetu u 2017. najniži u deset godina

LONDON - Plaće su u svijetu u 2017. godini porasle svega 1,8 posto, što je najsporija stopa njihova rasta od globalne financijske krize 2008. godine, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u svojem Izvješću o globalnoj plaći.

Usporedbe radi, u 2016. realna stopa rasta plaće u svijetu iznosila je 2,4 posto. Razina globalnih plaća ostala je daleko ispod razine na kojoj je bila prije globalne financijske krize 2008. godine, zamjećuje ILO.

Ako se >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << isključi Kina, čija velika populacija i brzi rast plaća značajno utječu na globalni prosjek, globalni rast plaća u realnom smislu usporio je s 1,8 posto u 2016. na 1,1 posto u 2017. godini.

"Danas je općenito prihvaćeno da je spor rast plaća postao prepreka postizanju održivog gospodarskog rasta", napisao je u izvješću glavni direktor ILO-a Guy Ryder.

U posljednjih 20 godina prosječna realna plaća gotovo se utrostručila u zemljama u nastajanju i razvoju u sklopu skupine G20, dok je s druge strane u razvijenim zemljama u okviru rast plaća u proteklih 20 godina iznosio svega 9 posto, iznosi ILO.

U Hrvatskoj su tijekom 2017. godine plaće porasle za 3,9 posto, no u posljednjem desetljeću rasle su tek 0,2 posto.

Prema ILO procjenama, prosječni udio aktivnog stanovništva u radno-sposobnom stanovništvu u svijetu iznosi oko 62 posto, što znači da je u svijetu zaposleno otprilike 3,3 milijarde ljudi.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.