Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I "Ekonomist" kritikuje Hrvatsku

Posle pisanja BBC-ja u kome je Hrvatska predstavljena kao zemlja korupcije i kriminala, kritikama se danas priključio i londonski "Ekonomist" koji je ocenio da nema dobrih vesti u Hrvatskoj i da slabu utehu pruža tek činjenica da je u finansijskoj krizi Hrvatska prošla bolje od suseda.

U tekstu se navodi da su, za razliku od Albanaca koji su oduševljeno proslavili ulazak svoje zemlje u NATO, Hrvati taj događaj dočekali prilično neraspoloženo - tek uz izdavanje poštanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << marke za tu priliku. Ocenu da ulazak u NATO nije doneo zadovoljstvo Hrvatima, "Ekonomist" je objasnio time da je Hrvatska pritisnuta lošim ekonomskim vestima jer je, po analitičaru Zagrebačke banke Goranu Šaravanji, čeka pad bruto društvenog proizvoda od 3,7 odsto i oštar rast nezaposlenosti.

List ističe da je malo verovatno da će Hrvatska ući 2011. u EU, kako zbog slovenačke blokade, tako i drugih problema. Spor sa Slovenijom odvlači pažnju sa skandala vezanih za korupciju i zabrinjavajućeg porasta mafijaških ubistava koji su šokirali javnost, piše "Ekonomist", koji prenosi ocenu komentatora Denisa Kuljiša da je Hrvatska preplavljena korupcijom, pri čemu javnost ne shvata veze između kriminalaca i političke elite.

Kao jedan od velikih problema na putu u EU navodi se reforma brodogradnje, koja zapošljava čak 17.000 ljudi, ali se održava samo uz ogromne subvencije, darežljivosti vlasti kako bi pred lokalne izbore oraspoložila birače, ali i prevelik javni sektor koji je izazvao kritike MMF-a.

Uz manju pogođenost Hrvatske finansijskom krizom, "Ekonomist" je kao pozitivnu stvar naveo i nedavnu posetu premijera Ive Sanadera Beogradu čime je započeo popravljati odnose sa zemljom iz koje je pre rata dolazilo milon gostiju.

"Ako je Sanader pokušao da poboljša turističku sezonu, u tome nije uspeo jer danas Srbi radije letuju u Turskoj i drugim zemljama, ne zato što se boje da će im Hrvati zbog ratnih trauma razbijati šoferšajbne na vozilima, već zato što je tamo jeftinije", piše "Ekonomist".

Britansko ministarstvo spoljnih poslova uvrstilo je Hrvatsku među opasnije države i upozorilo svoje turiste na terorizam i organizovani kriminal u Hrvatskoj, savetujući im da svoje lične dokumente u Hrvatskoj uvek nose sa sobom i upozoravajući ih i na mogućnost falsifikovanog novca, naročito novčanica od 200 i 500 kuna (oko 27 do 68 evra). Ministarstvo je kao opasne navelo puteve prema turističkim destinacijama na kojima vrebaju grupe razbojnika koji traže navodnu pomoć na putu, ali ističe i da bi do napada moglo doći u turističkim središtima. Kao opasnosti za turiste navode se i neistražena minska polja u planinama, selima i zabačenim krajevima, kao i meningitis i sida.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija je oštro reagovalo na pisanje BBC-a koje je ocenilo kao zlonamerno i netačno, najavivši da će od britanskog ambasadora u Zagrebu zamoliti da objavi realnu i objektivnu sliku Hrvatske.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Posle Bi-Bi-Sija i "Ekonomist" kritički o Hrvatskoj

Izvor: RTS, 17.Apr.2009

Nakon što je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova oštro reagovalo na pisanje Bi-Bi-Sija da je Hrvatska zemlja kriminala i korupcije, i londonski "Ekonomist" kritički pisao o Hrvatskoj. Malo verovatno da će zemlja ući u Evropsku uniju 2011. godine, piše britanski list. ..Posle pisanja britanskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.