Hleb poskupljuje

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb poskupljuje

Sve češće su najave novih viših cena životnih namirnica. Proizvođači hrane upozoravaju da će porasti cene svih prehrambenih proizvoda u kojima se koristi brašno, a skočiće i cena ječma za prehranu životinja, pa će poskupeti i meso.

Cena pšenice na svetskom tržištu je, zbog velike suše u Rusiji, jednom od najvećih proizvođača hlebnog žita, zabeležila najveći mesečni rast još od 1973. godine, objavio je londonski Fajnenšel tajms.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Proizvođači hrane, zbog toga, upozoravaju da će porasti cene svih prehrambenih proizvoda u kojima se koristi brašno, a skočiće i cena ječma za prehranu životinja, pa će poskupeti i meso.

I u Srbiji je sve više najava novih cena. Prvi su počeli mlekari, slede ih pekari. Koliko god da hleb poskupi, građanima će biti previše. Međutim, mlinari misle da su predugo čekali.

Do skoro su brašno prodavali za 15 dinara po kilogramu, što je samo dva-tri dinara više od cene prošlogodišnje pšenice. Ovogodišnje žito je trenutno 13,5 dinara po kilogramu, ali ni ta cena se neće dugo zadržati.

"S obzirom da imamo najjeftiniju pšenicu u Evropi, neminovno sledi novo poskupljenje pšenice na našem tržištu i stoga će proizaći i nova cena brašna. Kolika će ona biti, to će vreme da pokaže", kaže Vukosav Saković iz Udruženja "Žita Srbije".

U nekim većim mlinovima, brašno prodaju po 20 i više dinara za kilogram.

U vekni belog hleba težine 500 grama pekari tvrde da ima 400 grama brašna, 150 grama vode, ostalo su kvasac, so i aditiv.

U Asocijaciji pekara Novog Sada kažu da bi vekna belog hleba morala da poskupi 10 dinara, čak i da nije povećana cena brašna.

"Cena je veoma niska. Hleb se u Novom Sadu prodaje od 25 do 35 dinara, što je neprihvatljivo. Uskoro će doći do pomeranja cene", kaže Slobodan Stričević, predsednik Asocijacije pekara Novog Sada.

"Hleb mora da poskupi, a pošto ja radim u Surčinu ne znam koja će mu cena biti, zbog velike konkurencije", kaže Živko Mileusnić, pekar iz Surčina.

U vreme krize u svetu, povećava se potrošnja hleba. Kod nas je obrnuto. Zbog slabe kupovne moći štedimo i na hlebu, pa smo tako 2007. pojeli skoro 110 kilograma hleba po stanovniku, a prošle godine četiri kilograma manje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.