Higijena u romskim naseljima od izuzetne važnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 12:35

Higijena u romskim naseljima od izuzetne važnosti

Danas se obeležava Svetski dan Roma koji je ustanovljen na kongresu Međunarodne romske unije 1971. godine u Londonu na kojem je određen današnji naziv etničke zajednice Romi, himna “Đelem, đelem” i romska zastava. U vreme kada se država bori sa koronavirusom, Romi koji žive u nehigijenskim uslovima mogu predstavljati potencijalno širenje zaraze u takvim naseljima.

Borba za emancipaciju i ostvarivanje manjinskih prava kod Roma u Srbiji traje i danas, a posebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pažnju treba obratiti na Rome koji žive u nehigijenskim uslovima u vremenu kada smo se suočili sa virusom KOVID-19, ističu nadležni u inđijskoj opštini koji se bave ovom populacijom.

Ni u staropazovačkoj opštini koronavirsu nije ušao u romska naselja, pre svega zahvaljujući urađenim na polju stanovanja u ovom delu Srema u prethodnom periodu.

Za sve Rome u Vojvodine biće obezbeđeni paketi pomoći, kao i higijenski paketi, istakla je poslanica romske nacionalnosti u AP Vojvodini Jelena Jovanović.

Prema poslednjim podacima u Vojvodini živi preko 42.000 Roma od kojih blizu 3.500 u Sremu. Svetski dan Roma koji se obeležava 8. aprila ustanovljen je pre 41 godinu i od tada ova etnička zajednička nosi naziv Romi, a imaju i svoju himnu i zastavu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.