Gradonačelnik: Da bar ostanu pasporting prava

Izvor: B92, 07.Jul.2016, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik: Da bar ostanu pasporting prava

London -- Britanske vlasti bi trebalo da deluju brzo kako bi očuvale priliv investicija i dominaciju londonskog Sitija u sektoru finansijskih usluga posle Bregzita.

To je izjavio prvi čovek finansijske četvrti Londona i gradonačelnik londonskog Sitija, Džefri Mauntevans.

Prema njegovim rečima, Britanija mora da zaštiti pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije kroz zadržavanje takozvanih "pasporting" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava po napuštanju bloka, javlja agencija Rojters.

"U interesu svih nas je da zaštitimo pristup jedinstvenom tržištu, očuvamo fleksibilno tržište rada u Britaniji i da zaštitimo 'pasporting' prava Sitija. Svi se nadamo da će britanska vlada delovati brzo kako bi osigurala nastavak priliva investicija u zemlji i kontinuiranu konkurentnost za naše međunarodne kompanije", izjavio je Mauntevans.

On je, takođe, ukazao na potencijalne negativne efekte Bregzita po sektore koji pružaju podršku finansijskim uslugama, navodeći da se sedište četiri od deset najvećih advokatskih kancelarija u svetu nalazi u Londonu.

Francuska, Nemačka i Holandija se nadaju da će se banke preseliti u njihove finansijske centre kako bi ostale unutar jedinstvenog tržišta, navodi britanska agencija.

Banke, kompanije za upravljanje aktivama i kliring kuće u Britaniji su trenutno na usluzi klijentima širom EU u okviru "pasport" sistema koji omogućava pristup jedinstvenom tržištu, ukoliko ispunjavaju sve propise evropskog bloka.

Britanija će, kako navodi Rojters, morati da pregovara o novim trgovinskim uslovima sa EU, ali je još uvek nejasno da li će uspeti da zadrži "pasporting" prava.

Bez njih, banke u Britaniji bi ostale zakinute za pristup ogromnom delu evropskog tržišta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.