Globalna nula: stvara se konsultativni savet nuklearnih i nenuklearnih zemalja

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalna nula: stvara se konsultativni savet nuklearnih i nenuklearnih zemalja

24.06.2011. -

Članovi nuklearnog kluba i zemlje koje su u stanju da u najkraćem roku naprave oružje za masovno uništenje, formiraće konsultativni savet za zajedničku borbu protiv nuklearnog terorizma. Takav je jedan od rezultata diskusije na konferenciji inicijative Globalna nuklearna nula. Ona je završena 23. juna u Londonu.

To je treći ovakav forum pokreta Globalna nuklearna nula. On je bio formiran u decembru 2008. godine, kako bi doprineo naporima na sklapanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << međunarodnog sporazuma o potpunoj likvidaciji nuklearnog oružja do 2030. godine. Pokret podržavaju predsednici Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama, generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U aktuelnoj konferenciji učestvovalo je preko sto uticajnih političkih i društvenih poslenika u oblasti nerasprostiranja nuklearnog naoružanja. Eksperti iz Rusije uverili su svoje strane kolege: kretanje ka nenuklearnom svetu cilj je njene spoljne politike. Moskva je svesna svog udela odgovornosti u ovom procesu i preduzima masovne mere na smanjenju svog nuklearnog potencijala.

Učesnici konferencije podvukli su važnost Sporazuma o merama na daljem smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja, potpisanog između Rusije i SAD u aprilu 2010. godine. On predviđa realno, proverljivo i nepovratno smanjenje nuklearnog naoružanja i njegovih nosača. Pri čemu efekat od tog procesa uz postojanje političke volje može da se vidi već kroz dve godine. Opšte mišljenje učesnika foruma je da će realizacija Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju ojačati stratešku stabilnost i pomoći da se postigne napredak ka svetu bez nuklearnog naoružanja. Ali u proces razoružanja treba da se uključe sve države koje poseduju vojni nuklearni arsenal. I londonska konferencija tome doprinosi.

Po mišljenju inicijatora pokreta Globalna nuklearna nula Brjusa Blera, 2011. godine devet zemalja koje poseduju nuklearno naoružanje – SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Pakistan, Indija, Izrael i Severna Koreja potrošiće za jačanje svojih arsenala oko 100 milijardi dolara. Za deset godina ova suma će iznositi trilion dolara. Mišljenje učesnika londonske konferencije, bivšeg načelnika Generalštaba Ruskih trupa strateške namene RF Genral-pukovnika Viktora Jesina.

Globalna nula smatra da su takvi troškovi za međunaordnu zajednicu suvšini. I ja smatram da je tako. I cilj pokreta Globalna nule je ne samo da se teži ka tome da se na kraju krajeva dođe do nuklearne nule, već da se već sada o vlade postigne naglo smanjenje troškova za nuklearno naoružanje. Tim pre što međunarodna zajednica jednodušno priznaje da je korišćenje tog naoružanja nedopustivo i nečovečno. Zato takvi troškovi treba da se rasporede u druge svrhe, na pariranje onih rizika koji u stvari predstavljaju pretnju po čovečanstvo. To su ekološke opasnosti, borba protiv terorizma.

Danas je potrebna specijalna diskusiona platforma kako bi mogla što brže u praksi da se ostvari ideja multilateralnih pregovora o smanjenju nuklearnog naoružanja. Neophodna rešenja za to mogla bi da budu doneta već krajem juna u Parizu, gde će se održati sastanak visokih predstavnika Rusije, SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine. Na tim pregovorima o nuklearnoj bezbednosti mogu da budu pronađena zakonodavno prihvatljiva rešenja, koja će omogućiti suprotstavljanje pretnjama po bezbednost. Između ostalog razmeštanju naoružanja u kosmosu, stvaranju strateškog ofanzivnog naoružanja u nenuklearnom izvođenju, jednostranom postavljanju globalnog sistema PRO.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/sarah sosiak/cc-by-nc

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.