Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gibraltar: Španija se ponaša kao Severna Koreja

LondonGlavni ministar Gibraltara optužio je Španiju da se ponaša kao Severna Koreja jer je nagovestila mogućnost uvođenja nove takse za ulazak i izlazak iz te britanske prekomorske teritorije na Pirinejskom poluostrvu, prenosi Tanjug. Španija odavno tvrdi da polaže pravo na Gibraltar, pa je ta kolonija na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva izvor povremenih diplomatskih trvenja između Madrida i Londona.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Najnoviji spor izbio je zbog veštačkog grebena koji se gradi na Gibraltaru, jer Španija kaže da to nanosi štetu njenim ribarima, zbog čega je nagovestila da bi mogla naplaćivati 50 evra za ulazak i izlazak iz Gibraltara, a taj novac bi bio upotrebljen za plaćanje odštete ribarima čiji je posao, navodno, ugrožen, navodi AP.

Glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo izjavio je da bi uvođenjem takvih taksi bila prekršena pravila EU o slobodi kretanja i poručio da „greben neće biti uklonjen ni za šta na svetu”.

„Proteklog vikenda smo videli pretnje vojnom silom kakve nismo videli već duže vreme”, kazao je Pikardo, rekavši da pretnje uvođenjem prekograničnih carina „podsećaju na izjave kakve biste pre očekivali da čujete od Severne Koreje, a ne od partnera u EU”.

Za vreme prethodne socijalističke vlade u Španiji, odnosi između Madrida, Londona i Gibraltara su znatno poboljšani. Ali u intervjuu koji je u nedelju objavio španski list „ABC”, španski ministar spoljnjih poslova Hose Manuel Garsija-Margaljo rekao je da je „doba razbibrige” iz tog vremena završeno.

Britanski premijer Dejvid Kameron je „ozbiljno zabrinut” zbog izveštaja da Španija razmatra uvođenje taksi na granici sa Gibraltarom i zatvaranje svog vazdušnog prostora za avione koji koriste aerodrom na Gibraltaru, saopštio je njegov portparol, preneo je Rojters. „Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog događaja na granici Španije i Gibraltara i tražimo od španske vlade da objasni izveštaje da razmatra uvođenje mera protiv Gibraltara.”

objavljeno: 05.08.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Španija uvodi nove takse za prelaske iz Gibraltara

Izvor: Capital.ba, 06.Avg.2013, 08:10

LONDON, Glavni ministar Gibraltara optužio je u ponedjeljak Španiju da se ponaša kao Sjeverna Koreja zato što je nagovijestila mogućnost uvođenja nove takse za ulazak i izlazak iz te britanske ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.