Gardijan: Turski hirurg rukovodio

Izvor: B92, 18.Dec.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gardijan": Turski hirurg rukovodio

London, Priština -- Londonski "Gardijan" piše da istražitelji pretpostavljaju da je turski hirurg Jusuf Erčin Sonmez imao glavnu ulogu u ilegalnoj trgovini organima na Kosovu 1999.

Dopisnik "Gardijana" iz Prištine Pol Luis piše o svedočenju o jednom mladom Turčinu i jednom starijem Izraelcu, prenosi BBC na srpskom u pregledu štampe.

Njih je 53-godišnji hirurg Jusuf Erčin Sonmez 2008. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podvrgao operaciji transplantacije bubrega u klinici "Medikus", nedaleko od kosovske prestonice.

Kada je mladi Turčin pao u nesvest na prištinskom aerodromu, otkriveno je da je imao veliku ranu na telu, a policiji je rekao da mu je "ukraden bubreg". "Gardijan" piše da je nakon odbijanja Hašima Tačija da prizna umešanost u trgovinu organima na Kosovu tokom i nakon završetka rata 1999. godine, počeo pravi međunrodni lov na turskog lekara, navodno umešanog u ilegalne transplantacije organa.

"Doktor vampir"

U određenim krugovima poznat je kao "doktor vampir" ili "doktor strvinar", navodi "Gardijanov" dopisnik, a Interpol ga traži zbog zločina protiv života i zdravlja, trgovine ljudima i ilegalne imigracije.

"Gardijanova" istraga je utvrdila da je Sonmez jedan od ključnh igrača na crnom tržištu organa u poslednjih deset godina.

Ove godine, navode izvori "Gardijana", viđen je u Azerbejdžanu, gde je, kako se veruje, radio transplantacije bubrega na univerzitetu u Bakuu.

Tamošnja policija je potvrdila da su državljani različitih nacionalnosti dovođeni u zemlju zbog ilegalnih transplantacija, i u vezi sa celim slučajem uhapsila četiri ukrajinska lekara.

Štampa u Azerbejdžanu je Sonmeza povezala sa čitavim lancem krijumčara organa, a navodi se da je transplantacije radio i u Ekvadoru, piše "Gardijan".

Negirao optužbe

Na jednoj pres konferenciji u Bakuu ranije ove godine, pre nego što su optužbe protiv njega postale javne, Sonmez je navodno negirao sve tvrdnje tužilaca.

Reporter "Gardijana" je ove nedelje posetio kliniku "Medikus" i tvrdi da je video spremne hirurške prekrivače za Ruse, Kazake, Turke i Moldavce koji su došli da prodaju organe, kao i kartonske kutije sa medicinskim potrepštinama na kojima je bilo jasno vidljivo ime Sonmez.

Turski lekar je, kako navodi "Gardijan", više puta hapšen u svojoj zemlji zbog trgovine organima, a kolege ga opisuju kao vrsnog stručnjaka koji se "odmetnuo", navodi list.

1998. godine je nakon istrage turske televizije proteran iz javnog zdravstvenog sektora u Turskoj, i zabranjen mu je rad.

Hiljade transplantacija

Sam je priznao da je obavio na hiljade transplantacija, ali je tvrdio da njegovi donatori svojevoljno potpisuju kartice na kojima piše da se organa odriču iz humanitarnih pobuda.

Takvi formulari su, piše "Gardijan", pronađeni i u klinici "Medikus", u kojoj su operisani pacijenti iz Kanade, Nemačke, Poljske i Izraela, ali su donatori organa često ostajali bez novca, iako su im obećavane isplate iznosa i do 20 000 evra.

Klinika "Medikus" se spominje u izveštaju Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, a veruje se da su iz nje organi ubijenih zarobljenika direktno slani u Istanbul u specijalnoj ambalaži.

Veruje se, piše "Gardijan" na osnovu tvrdnji izvora iz Vašingtona, da je upravo doktor Sonmez bio naručilac, a da je do "istanbulske veze" došlo upravo zahvaljujući njegovim jakim kontaktima sa kosovskim Albancima.

Izraelci glavni kupci za jetre i bubrege

"Gardijanov" dopisnik iz Prištine Pol Luis piše i da je moguće jedan od organizatora ilegalnih transplantacija organa tokom i nakon rata na Kosovu bio Izraelac turskog porekla Moše Harel, koga takođe traži Interpol.

Harel je navodno u Turskoj i okolnim zemljama tragao za ljudima kojima su potrebni "novi" organi, a mnogi od njih su posredno imali veze sa Izraelom.

Većina međunarodnih krijumčarskih mreža povezanih sa trgovinom organima ima veze sa bogatim izraelskim kupcima, piše Luis, jer je usled stavova ortodoksnih Jevreja o tretmanu tela nakon smrti vrlo malo donatora organa u Izraelu - svega oko deset procenata.

Posrednici zbog toga organizuju "transplant ture", na kojima pacijenti putuju u inostranstvo i tamo kupuju nove organe za velike svote novca, uz pomoć posrednika. Čak je i država dotirala ovakve poteze subvencijama, sve donedavno, piše Luis, ali je poklekla pod međunarodnim pritiskom.

Prošlog meseca jedan slučaj ilegalne transplantacije, otkriven u bolnici u Južnoj Africi, takođe je bio povezan sa izraelskim naručiocima.

Pacijenti, među kojima je bilo i Rumuna, kao i žena i dece, dobijali su oko šest hiljada dolara za jedan bubreg, piše list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.