Gardijan: HSBC radio i s osumnjičenima za ozbiljna dela

Izvor: Beta, 13.Feb.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan: HSBC radio i s osumnjičenima za ozbiljna dela

LONDON/BEOGRAD, 13. februara 2015. (Beta) - Švajcarski ogranak britanske banke HSBC sakrio je velike sume novca za ljude koji su suočeni s optužbama za ozbiljna krivična dela, poput krijumčarenja droga, korupcije ili pranja novca, objavio je u petak britanski list Gadrijan (The Guardian).

U okviru serije tekstova o nezakonitom poslovanju HSBC, Gardijan je već preneo podatke "Svisliksa" koje je objavio konzorcijum istraživačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << novinara i evropskih medija, da je ta banka pomagala bogatim klijentima, uključujući neke iz Srbije, da izbegnu poreze i sakriju milione dolara.

Uprkos zakonskoj obavezi od 1998. da sprovodi posebne provere kod rizičnijih klijenata, HSBC je otvarao račune osobama umešanim u šest čuvenih skanadala u Afirci, uključujući najveći korupcionaški slučaj u Keniji, trgovinu "krvavim" dijamantima i nekoliko spornih prodaja vojne opreme, piše u petak Gardijan.

HSBC je takodja držao sredstva za bankare optužene za pljačku fondova iz država bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i ljudi umešanih u korupciju u državnu naftnu kompaniju na Malti, krijumčarenje kokaina iz Dominikanske republike i doping profesionalnih biciklista u Španiji.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

"HSBC radio i sa kriminalcima"

Izvor: B92, 13.Feb.2015

Švajcarski ogranak britanske banke HSBC sakrio je velike sume novca za ljude koji su suočeni s optužbama za ozbiljna krivična dela...Kako se navodi, reč je o delima poput krijumčarenja droga, korupcije ili pranja novca, objavio je britanski list Gardijan...U okviru serije tekstova o nezakonitom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.